CsopArt sorozatunk házigazdájának kiállítása az óbudai Budapest Galériában

Jövő szerdán, január 31-én 18 órakor indul új sorozatunk a Csopa Night programsáv keretében CsopArt címmel. A tudomány és művészet workshop házigazdájának, Barnaföldi Annának - a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatójának - a napokban nyílt kiállítása az óbudai Budapest Galériában. A tárlatról a nullahategy.hu készített beszámolót (a cikk a linkre kattintva érhető el):


A CsopArt műhelyfoglalkozások keretében művészi szemmel közelítünk tudományos kérdésekhez. Anna huzamosabb ideig dolgozott demonstrátorként a Csopa csapatában, így igazán közel áll hozzá a tudománynépszerűsítés. 

Januári témánk:

Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés

„Hogy kell képet nézni? Más, boldogabb hazában talán naivnak látszanék ez a kérdés. Olyannak, mintha arról írna valaki, hogy könyvet hogy kell olvasni. De nálunk – sajna – nem naiv, hanem nagyon is jogosult a kérdés, a melyet czíműl írtunk soraink fölé! Mert ugyan ki tud minálunk képet nézni? Ki ért képhez, a képírásnak akár csak elemeihez is?”

(Kapitány Kálmán: Hogy kell képet nézni? Uránia Népszerű Tudományos Folyóirat.  Az Uránia Magyar Tudományos Egyesület Közlönye, 1910/2. 273.)

Mindenhol képekkel találkozunk és rengeteg képalkotási eszköz áll rendelkezésünkre. Vajon hogyan tudjuk a minket körülvevő képeket igazából befogadni és értelmezni? Használjuk őket és/vagy valóban olvassuk is azt, amivel találkozunk?

Olyan műveken keresztül fogjuk a kérdést körbe járni, melyek lehetnének egy tudományos probléma magyarázatai is. Rövid alkotói játék során megnézzük: valóban tudjuk olvasni a képeket? 

A rendezvényen a Csopa Night kedvezményes belépőjeggyel lehet részt venni, mellyel a program előtt (17 és 18 óra között) és utána (kb. 19:30-tól 20 óráig) kipróbálható az óbudai Csodák Palotája két szintjének 250 interaktív eszköze. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen.