A csillagos égbolt varázsa - Kalup Csilla előadásával indultak a Mafihe - Csopa Fizika Estek

Kalup Csilla a Csopában...
Felbuzdulva a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével közösen futó BOE - Csopa Science Pub sikerén, újabb hallgatói szervezettel indítottunk ismeretterjesztő sorozatot a Csopa Night sáv keretében. Szerdán este első alkalommal láttuk vendégül a Magyar Fizikushallgatók Egyesületét (Mafihe) az óbudai Csodák Palotájában

Szigeti Balázs Endre a Mafihéről...
A helyszínen megjelenteket és a Mafihe - Csopa Fizika Esteket a Galileo Webcast jóvoltából az interneten követőket Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte. Szigeti Balázs Endre, a Mafihe elnöke szólt röviden a harmincéves szervezet tevékenységéről, majd Kalup Csilla, az ELTE fizika BSc. szakának másodéves hallgatója tartott lebilincselő előadást Pulzáló fehér törpecsillagok nyomában: lehetséges célpontok keresése a TESS űrtávcső számára címmel. A tudományos eredményeken és fejlesztéseken kívül bepillantást nyertünk a csillagászok hétköznapjaiba, a megfigyelésekkel, az adatok elemzésével töltött hosszú éjszakák és nappalok világába. Csillától hallhattunk arról is, miért választotta a fizika szakot, miként látja a nők szerepét a tudományos társadalomban.

A gazdagon illusztrált előadás visszanézhető a világhálón:


Kötetlenül a törpecsillagokról...
A hivatalos program zárultával még sokáig beszélgettek a résztvevők a varázslatos, számos rejtélyt tartogató csillagos égbolt tudományáról a Richter Gedeon laborban.

A Mafihével közös sorozatunk február 21-én, szerdán 18 órától folytatódik. Vendégünk Dálya Gergely doktorandusz lesz, aki a Csillagászat gravitációs hullámokkal témában tart előadást. 

(fényképek: Veres Borbála)