Irány a Csopa SzTK! - Izgalmas témákkal jön a Szeniorok Tudományos Klubja

A tudományok szeretete kortalan. 2017 őszén megújult formában tér vissza a Csodák Palotája programkínálatába a Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja.
Havonta egyszer, kedd délután 17 órára várjuk a nyugdíjasokat a Richter Gedeon laborba. Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát.

Program:

  • 17:00 – 18:00 Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja ismeretterjesztő előadás és beszélgetés – moderátor Egyed László tudományos újságíró
  • 18:15 – 18:30 A hónap közös kísérlete
  • 18:30 – 20:00 Két emelet 250 interaktív eszközeinek felfedezése
A sorozat korábbi rendezvényeiről bővebb információ az alábbi weboldalon olvasható. A rendezvényen a Csopa Night kedvezményes belépőjeggyel lehet részt venni. A klubösszejövetel és a közös kísérletezés után este nyolc óráig élvezhetik a látogatók a két emelet 250 interaktív eszközét. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen.

Időpont: 2017. október 17., kedd 17:00
 

Őssejtek az orvoslás szolgálatában

Vendégünk Dinnyés András egyetemi tanár

Az emlősök felnőtt testi sejtjeinek újraprogramozhatóságát „Dolly” bárány klónozása bizonyította. Az eltelt több, mint húsz évben a technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy a betegek testi sejtjeiből, bőr vagy vérmintákból genetikai újraprogramozással közvetlenül őssejteket hozzunk létre. Ezek felhasználási lehetőségeiről, terveiről szól az előadás, az állatmodellek helyettesítésén át a regenerációs orvoslásig, például a Parkinson- és Alzheimer-betegség, a makuláris degeneráció okozta vakság vagy cukorbetegség gyógyítására.