Tóth Zsolt a tudományról: Profi úszóból világelső YouTuber

Úszás és tudomány (kép: facebook.com/CrazyRussianHacker)
Rovatvezetőnk Tóth Zsolt a vizes világbajnokság lázában ég, legújabb írásában egy tudománynépszerűsítő úszó nyomába ered:

„What's up everybody welcome back to my laboratory where safety is number one priority.” 
CrazyRussianHacker

Ha ezt hallod jó helyen jársz, hiszen a 30 éves Taras Kulakov fog elkápráztatni valamilyen tudományos vagy technikai érdekességgel, no meg persze szórakoztató orosz akcentussal. A CrazyRussianHacker csatornával híressé vált orosz vlogger gyerekként még más sikerekre vágyott, világbajnok úszó és olimpikon akart lenni. Elszántan edzett és úszta a hosszokat a medencében, aminek eredményeként 16 évesen hazája - az addigra független Ukrajna - úszóválogatottjába is bekerült. A nagy eredmények azonban néhány sérülés miatt elmaradtak.
Úgy döntött, hogy a jobb élet reményében az USA-ban próbál szerencsét. A kezdeti nehézségek nem rettentették el. Elkezdett angolul tanulni, mellette egy Walmart-ban dolgozott. 2009-ben origami768 néven elindította első csatornáját, ahol papírhajtogatás tippeket osztott meg. Ez a csatorna alig ment, inkább csak saját érdeklődési körét akarta bemutatni mások felé. A YouTube-világ horizontján a SlowMoLab csatornájával tűnt fel ahol testvérével közösen csináltak lélegzetelállító gyorskamerás felvételeket. 


Az óriástermetű vlogger nem tanult hivatalos formában természettudományt, de saját bevallása szerint mindig érdekelte a terület, és rajongott az Állítólag című műsorért. Nem csoda, hogy 2012-ben elindította a „CrazyRussianHacker” csatornát, ahol life hack és DIY témáktól (Csináld magad!) a kemilumineszcenciáig rengeteg videóban mutatja be a tudományt. A videóit a jellegzetes humor és az orosz akcentus teszi egyedivé. Habár úszó karrierje megfeneklett, a sors mégis úgy hozta, hogy a világhírt egy medencének is köszönheti. Taras egy napon azon morfondírozott, hogy mi történne, ha egy medencébe egy vödör szárazjeget dobna? És kipróbálta!


Azóta ezt a videót több, mint 30 milliószor nézték meg, és ezzel a világ egyik legnézettebb tudományos kísérlete lett. Lelkesedése milliomosként sem lankadt, amit több mint 1000 videója között szemlézve láthatunk is. A „CrazyRussianHacker” heti egy-két feltöltéssel boldogítja közel 10 milliós feliratkozói táborát, azonban nem elhanyagolható, hogy a csatornával párhuzamosan saját vlogot vezet „Taras Kul néven. Az autodidakta tudománykommunikátor videóiban számos gyakran használt idézet, például a „BOOM!” vagy a „How cool is that.” mémmé vált. Igazolva, hogy a tudomány menő!


Tóth Zsolt tudománykommunikátor, a Csodák Palotája előadója és a Richter Gedeon laborunk foglalkozásvezetője. A Csopamedia blogon közölt írásai az alábbi linken érhetők el.