Geofizika a régészet szolgálatában - Tomozi Gáborral kávéztunk a Tudományos Csopa Cafe májusi rendezvényén

Tomozi Gábor a májusi Tudományos Csopa Cafe vendége
Hónapról-hónapra kísérletet teszünk a Tudományos Csopa Cafe programjain arra, hogy megismerjünk egy-egy kutatót, bemutassuk eredményeit. A májusi, tizenhetedik összejövetel vendége Tomozi Gábor geofizika szakos egyetemi hallgató volt, aki a régészeket segítő mágneses mérések világában kalauzolta az érdeklődőket.

Az este első részében Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett a tanulmányai mellett, a Csodák Palotájában műszakvezetőként dolgozó szakemberrel. Megtudtuk, miért is lett Gábor fizikus, mi motiválja mindennapi kutatómunkájában, s hallottunk a tudományos ismeretterjesztés fontosságáról is.

Szezonzáró közös kávézás...
Az előadás az ókori római város, Porolissum (a mai Románia területén, Szilágy megyében, Zilahtól mintegy 8 km-re keletre található) területén végzett ásatásokhoz kapcsolódó mágneses vizsgálatáról adott átfogó képet.

A rómaiak a térség természeti adottságait kihasználva a város közelében található vulkáni kőzetekből építkeztek. Ezen kőzetek sajátossága, hogy az üledékes kőzetekhez viszonyítva nagy mágneses szuszceptibilitással rendelkeznek, s a tárgyalt történelmi távlatban az említett szuszceptibilitás jelentősen eltér a maradványokat körülvevő talajétól, így az eltemetett objektumok mágneses mérésekkel jól kimutathatók, lehatárolhatók. 

Tudományról mindenkinek...
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének kollégái és hallgatói, régész kutatócsoportokkal karöltve évek óta végeznek mágneses, régészeti geofizikai méréseket Porolissum városának ez idáig eltemetett maradványait kutatva. A mérések célja a felszín alatti objektumok helyének lokalizálásán túl azok mélységének megállapítása is.  

Bejegyzés írása sorozatunk emlékkönyvébe...
A közérthető, a mágneses vizsgálatok elméleti alapjait, módszertanát és gyakorlati alkalmazását bemutató előadás nagy sikert aratott a közönség körében, s számos kérdés is felmerült a hallgatóság részéről.

A program zárásaként meghívott előadónk lejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe, a szervezők pedig köszönetet mondtak Teplicky Istvánnak, aki immár a második teljes évadot is élőben közvetítette a Galileo Webcast elektronikus felületein.

Sorozatunk a tervek szerint 2017 őszén, megújult formában folytatódik.

A keddi beszélgetés vágatlan verziója:


A Tudományos Csopa Cafe YouTube csatornája.

 (fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések