FIKUK a Csopában: Janacsek Karolina a tanulás tudományáról

Janacsek Karolina az óbudai Csodák Palotájában
A FIKUK Fiatal Kutatók Klubja újra elhozta a tudományok legfrissebb eredményeit az óbudai Csodák Palotájába. A márciusi kvantumest után most Az intuitív/nem-tudatos tanulás pszichológiai és idegtudományi háttere volt a téma.

A szervezők nevében Csikvári Péter köszöntötte a megjelenteket. Janacsek Karolina (ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék) előadása a tanulási képességek változásáról és befolyásolhatóságáról kérdésekre sarkallta a hallgatóságot. Az élénk diskurzus során az elméleti alapok mellett a kísérletek módszertanáról és mindennapi hasznosíthatóságaikról is hallottunk:

Élénk diskurzus a kutatási témáról...
A nem-tudatos, implicit megismerési folyamatok alapvetően határozzák meg a mindennapi életünket. Ezek a folyamatok nemcsak a mozgásos, nyelvi, zenei és társas készségeink hátterében állnak, hanem az intuitív döntéseink és megérzéseink is ezen alapulnak. Számos hétköznapi helyzetben - amikor nincs lehetőség arra, hogy tudatosan végiggondoljuk az adott helyzet minden aspektusát és a lehetséges döntések rövid- és hosszútávú következményeit - intuitív alapon hozunk döntéseket. 

A tanulás tudományáról...
Az előadás középpontjában az a viszonylag új kutatási eredmény állt, amely szerint versengés áll fenn az intuitív döntéshozatal/tanulás ill. a tudatosabb, kontrollált megismerési folyamatok között: minél inkább támaszkodunk tudatosan a régebben elsajátított ismereteinkre, annál kevésbé ismerjük fel az aktuális helyzet komplex jellemzőit, ami esetenként kevésbé hatékony döntésekhez/tanuláshoz vezethet. A legújabb kutatásokon keresztül a prezentáció bemutatta ezeknek a folyamatoknak a pszichológiai és idegtudományi hátterét.

A magával ragadó előadást Asbóth János köszönte meg a FIKUK nevében. A Csopa ajandékát Paszternák András, tudománykommunikciós vezetőnk nyújtotta át.

A program kötetlen részében a fiatal kutatók mindennapjairól folyt az eszmecsere a Csopa Playbar rendezvénytermében.

Kellemes estét tölthettünk a fiatal kutatókkal, mihamarabb visszavárjuk a FIKUK-ot a Csodák Palotájába

A FIKUK-ról: Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját kutatásairól egy körülbelül egyórás előadás keretében. Az előadások a természettudományoktól a bölcsészettudományokig rengeteg területet felölelnek - egy-egy előadás után pedig pogácsázva beszéljük meg egymással a kutatói élet dolgait.

Megjegyzések