Régi mesterek nyomában - Hermann Zsófia festőművész interaktív műhelyfoglalkozása a Csodák Palotájában

Hermann Zsófia a Csopa Playbarban
Hétfőn este a Csopa Science Pub ötödik összejövetelén a tudománynépszerűsítés egy új formáját próbáltuk ki a "tudomány és szórakozás" mottóval szervezett sorozat keretében. Az eddigi színpadi beszélgetéseket, előadásokat, a Richter Gedeon laborban tartott tematikus estéket a múlt hónapban az Orion teremre váltottuk. Míg márciusban a dobolás jótékony hatásairól hallottunk, ezúttal - folytatva a művészeti vonalat - a festészet tudományával foglalkoztunk. 

Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte Hermann Zsófia festőművészt, aki interaktív műhelyfoglalkozásával a régi mesterek titkainak nyomába eredt a lelkes résztvevőkkel. A középen elhelyezett csendélet, a rejtelmesen sötét terem hozzájrult a különleges hangulathoz. A gazdag képanyaggal illusztrált előadást gyakorlati aktivitások fűszerezték, mindenki kipróbálhatta a Camera Obscurát és a Camera Luciát, valamint ezek modernkori okostelefonos változatát. 

Tudomány és művészet...

Ismerkedés a régi mesterek módszereivel...
Megtanultuk, milyen nyomokból ismerhető fel, ha a festő segédeszközöket használt a képek létrehozásakor, megvitattuk, levon-e ezek használata az alkotások értékéből. Elkészült egy közös rajz is a modern technológia segítségével.
A Követek című kép apró titkai...
Vendégünkről - Hermann Zsófia, a Csodák Palotája műszakvezetője a L’Art Open Studiosban dolgozik. Festőművész és rajztanári diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2015-ben. Művészetének központi témája maga a lélek és azon belül is a gyermeki identitás kérdésköre. Festészete az általa gerjesztett világ képi - némely esetben - háromdimenziós lekepézésé. Célja a néző szellemi és lelki megérintése, élménynyújtás, mely a hétköznapok sivárságában adhat lelki táplálékot: „Fontosnak tartom, hogy minél több ember számára elérhetővé és szerethetővé válhasson a művészet, hiszen ez egy csodálatos módja annak, hogy a szürke hétköznapok monotonitásából kizökkenjünk. Az előadás maga is hasonló okból jött létre, betekintést nyújtva egy olyan világba, mely sok ember fantáziáját izgatja, de akár örökre ismeretlen maradhat.”
Az alkotás öröme...
A foglalkozás végén a fiatal művészek mindennapjairól, álmaikról, céljaikról és a szakma nehézségeiről is képet kaptunk a kötetlen beszélgetés keretében, melyet a Playbar látványkoktéljai tettek még oldottabbá. 
 
A Csopa Science Pub legközelebb május 25-én, csütörtökön 18 órától nyit, vendégünk Muhi Kristóf, a Sci-ndikátor 2017 tudománykommunikácós verseny győztese, akivel az akadálymentesített Rubik-kockáról beszélgetünk. Részletes program hamarosan a sorozat weboldalán

Megjegyzések