Csopa SzTK Falus András immunológussal: Mikrobiom - nem vagyunk egyedül


A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja sorozat 2017. április 25-én, a hónap utolsó keddjén 10 órától folytatódik a Csopa Playbarban. Töltsünk együtt néhány órát, fedezzük fel interaktív tárlatainkat, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Falus András (kép forrása: mta.hu)
Egyed László tudományos újságíró vendége ezúttal Falus András immunológus, Széchenyi díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A beszélgetés témája: Mikrobiom - nem vagyunk egyedül.

Az ember szervezetében, különösen azokon a határfelületeken, amelyeken keresztül a környezettel érintkezik – szájüreg, bőr, orr, hüvely, bél alsó szakasza -, nagyon nagy számú és nagyon sokféle egysejtű él, ezt az egysejtű-népességet nevezzük mikrobiomnak. A kutatók kiszámolták, hogy minden testi sejtünkre tíz ilyen egysejtű jut, bár ezek össztömege alig tizede a testsúlyunknak, mert ezek az egysejtűek sokkal kisebbek, mint az emberi sejtek. Ezeknek a mikrobiális közösségeknek, a bennünk élő egysejtűek közösségének komoly egészségügyi szerepük van, a szervezet saját védekező rendszere mellett védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben, emellett segítik a szervezet normális fejlődését és anyagcseréjét is.

Rendezvény időpontja: 2017. április 25., kedd, 10:00

Program: 
  • 10:00 – 11:00: a Csodák Palotája három új interaktív tárlata (Illúzió, Newton, Születés) közül 1 szabadon választott kiállítás megtekintése demonstrátoraink aktív közreműködésével 
  • 11:00 – 12:45: a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja összejövetele 
    • Nem vagyunk egyedül Falus András vendégünkkel Egyed László beszélget 
    • Kortalan kísérletek - egyszerű, odahaza is elvégezhető kísérletek oktatása a Richter Gedeon laborban 
A klubrendezvényt kis frissítő és ropogtatnivaló felszolgálásával tesszük még otthonosabbá. 

Belépőjegy ára: 1900 Ft, mely magában foglalja 1 interaktív tárlat megtekintését, részvételt a Szeniorok Tudományos Klubja rendezvényen 

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezés és bővebb információ dr. Paszternák András klubvezetőnél a szenior@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-30-569-1240 telefonszámon.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Megjegyzések