Csopa TRAFFIC - Indóház: Közlekedéstudomány a Csodák Palotájában

Ki az, akit nem varázsolnak el a pályaudvarra behaladó mozdonyok, a több száz utast messzi tájakra eljuttató repülőgépek vagy a várost keresztül-kasul átszelő autóbuszok?

Magyarország vezető vasúti magazinjával, a 2005 óta megjelenő Indóházzal és az iho.hu népszerű közlekedési hírportállal együttműködve ismeretterjesztő sorozat indul a Csodák Palotájában.

Első alkalommal a vasutak világában kalandozunk T. Hámori Ferenc főszerkesztővel. Magyarország mozdonyai – a gőzöskorszaktól napjainkig címmel várjuk az érdeklődőket 2017. március 20-án, hétfőn 18 órától a Csopa Playbarba. Elöljáróban annyit: méretéhez képest a magyar vasút igencsak változatos, színes mozdonyflottával büszkélkedhet. Az előadásra érkezők mindhárom vontatási nem jeles és ismert képviselőivel megismerkedhetnek; a legnagyobb, legerősebb, legnépszerűbb és legmodernebb, a hazai vasutaknál rendszeresített gőz-, dízel- és villamosmozdonyok bemutatásán kívül páratlan felvételek segítségével igyekszünk érzékeltetni a napjainkban méltatlanul alábecsült magyar vasúti univerzum ünnep- és hétköznapjait.



Az iho.hu közlekedési hírportálon belül egyre nagyobb népszerűségnek örvend a repülés gyakorlatilag minden ágával foglalkozó aviatikai részleg. Az Indóház és a Csodák Palotája közös sorozatának második része 2017. április 13-án, csütörtökön 18 órától A polgári repülés csodái és dilemmái címmel a repülés szerelmeseinek szól. Márványi Péter rovatvezetőtől megtudhatjuk, vajon miféle dilemmák határozzák meg a mai légiközlekedést a légitársaságok és a repülőgépgyártók oldaláról? Melyek a legújabb és legizgalmasabb típusok, mi várható a közeljövőben, merre halad a polgári repülés technológiája, lesz-e szuperszonikus repülés, lesz-e automata légitaxi? Nyilván szóba kerül majd a hazai légiközlekedés is: miért kellett elbuknia a Malévnak, van-e jövője a nemzeti légitársaságoknak? 

A szezon zárásaként a városi buszok kerülnek fókuszba Bohus Dáviddal, a közút rovat munkatársával. A magyar városok buszai – újak és régiek címmel várjuk az érdeklődőket 2017. május 22-én, hétfőn 18 órától a Csopa Playbarba. A magyar városok helyi közlekedéséhez szervesen kapcsolódó Ikarus autóbuszok száma folyamatosan csökken. Az előadás során betekinthetünk a fővárosi állomány jelentős átalakulásába, majd látogatást teszünk több vidéki városba , ahol láthatunk majd teljes autóbusz állományt lecserélő megoldást, karbantartott öregedő, valamint átcsoportosított buszokból újraszervezett járműparkot is. Kitérünk továbbá az új beszerzésű és használtan vásárolt járművekre, illetve a Magyarországon gyártott autóbuszokra. 


A belépőjegy 1900 Ft/alkalom, mely tartalmazza a programon való részvételt és a Csopa Playbar egyik interaktív kiállításának (Newton, Illúzió vagy Születés) megtekintést. Az 55 perces tárlatok a Csopa Traffic – Indóház programja előtt 17 órától vagy utána 20 órától tekinthetők meg. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.

Megjegyzések