Amikor a Pilis a Csodák Palotájába költözött - így indult a Csopa GEOlab programsorozat

Böszörményi Sándor a Csopa GEOlab nyitórendezvényén
Sokat látott tudománynépszerűsítőként azon tűnődöm kedden este 17:55-kor, vajon mi újat ad majd a lassan kezdődő Csopa GEOlab

Alig telik el tíz perc a Richter Gedeon laborban zajló foglalkozásból, s hirtelen egy nagyon fura érzés kerít hatalmába: Érzem a lábamon a bakancs szorítását, s ott túrázom az előadóval, Böszörményi Sándorral a Pilis hegyei között. Meg-megállunk, köveket gyűjtünk, elgondolkodunk egy-egy talajszelvényt, kőzetrepedést látva.

Körbenézek a laborban, s megállapítom, mindannyian együtt repülünk a geográfus szakemberrel ezen az estén. Az asztalnál elvégzett kísérletek, a látványos bemutatók, a túrázás során a foglalkozásvezető által képszített fényképek, a táblára rajzolt keresztmetszeti kép, mind-mind lépésről lépésre visz közelebb bennünket a karszthegységek titokzatos világához. Ki gondolta volna, hogy ennyi minden érdekesség rejtőzik a mészkövekben?


A mészkövekkel ismerkedve...
Sándort, közel egy éve ismerem, ott ült velünk szemben az állásinterjún, végigkövettük, amint gondozásába veszi a Csopa Playbar szabadulószobáit, naponta találkozom vele, mint műszakvezetővel. Most egy olyan arca tárul fel, amelyet eddig még nem láttam: Elementáris erővel tör elő belőle az ismeretterjesztés szeretete, csillogó szemmel beszél a zsombolyokról, a különböző talajrétegekről. Amikor előkerülnek a befőttesüvegben összegyűjtött karsztvízminták, melyeket mikroszkóp alatt elemzünk, már szóhoz sem jutok. A csudába, eddig miért nem mondta soha senki, hogy mennyire cool dolog a földtudomány!

A kémia és a geológia találkozása a Richter Gedeon laborban...
Piros betűkkel írtam be a következő labor időpontját a naptáramba, akinek kedve van jöjjön és csatlakozzon egy hónap múlva, március 21-én kedden 18 órától a Csopa GEOlabhoz. Bővebb információ és regisztráció itt.


A bejegyzés a szerző magánvéleménye és nem tekinthető a Csodák Palotája álláspontjának.

(fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések