Társas kapcsolatok, választóvonalak, közösségi hálók - rendhagyó Bálint-napi Tudományos Csopa Cafe

Február 14-én, Bálint-napon rendhagyó Tudományos Csopa Caféra várjuk az érdeklődőket a Csopa Camponába. Ezúttal egy kutató házaspárt látunk vendégül, hogy megtudjuk, milyen az, amikor a feleség és a férj néha együtt, néha külön-külön mélyed el a tudomány rejtelmeiben.

Vendégeink: Koltai Júlia (MTA TK Szociológiai Intézet és ELTE Társadalomtudományi Kar) és Kmetty Zoltán (ELTE Társadalomtudományi Kar)

A beszélgetést a Társas kapcsolatok, választóvonalak, közösségi hálók című ismeretterjesztő előadás követi.

Az alapvetően kutatásmódszertannal és statisztikai elemzéssel foglalkozó kutatók az általuk vizsgált számos téma közül a hozzájuk legközelebb állókból szemezgetnek a Tudományos Csopa Cafe során: 

Az emberi kapcsolatok vizsgálata a szociológia egyik központi kérdése. A társadalom nem csak egyénekből épül fel, hanem ezen egyének interakcióiból is. A közeli személyes kapcsolatok pedig kitüntetett szereppel rendelkeznek az emberek életében, társas támogatást nyújthatnak, segíthetnek céljaink elérésében (például új munkahelyhez jutni), és összességében integrálják az egyéneket a társadalomba. A kapcsolatok dinamikájának alakulása jól reflektál a társadalom más folyamataira, egyfajta útmutatóként működik a társadalmi változások megértéséhez. Az európai szinten egyedülállóan gazdag magyar kutatási adatok alapján, nyomon tudjuk követni, hogy a rendszerváltozás óta hogyan alakult a lakosság közeli kapcsolatainak nagysága és struktúrája, ezen keresztül a társadalmi folyamatok részletes vizsgálata válik lehetségessé.  Az adatok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy megvizsgáljuk, melyek azok a dimenziók, amelyek valódi választóvonalat jelentenek az emberek között, vannak-e olyan csoportjai a társadalomnak, akik között a párbeszéd szinte lehetetlennek tűnik. 

A közösségi oldalak kétségkívül fontos szerepet játszottak a kapcsolatok dinamikájának és struktúrájának az alakításában. Az iWIW egy sokáig sikeres hazai próbálkozás volt, vezető közösségi oldalként fontos szerepet játszott a kapcsolathálózatok részben online térbe terelésében. A Facebook előretörése és az iWIW elsorvadása utólag értékelve egy természetes folyamatnak hat. Azonban az iWIW felépülése és eltűnése nem egy-két hónap alatt ment végbe, egy fokozatos növekedés, majd erózió történt. Ez lehetőséget teremt arra, hogy megértsük, hogyan épül fel, majd le egy ilyen hálózat, kik azok akik elsőként belépnek és kik azok akik a végsőkig kitartanak. 

Időpont: 2017. február 14., 17:30 - Csopa Campona 

A sorozatról:

Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csodák Palotája látogatói bepillanthatnak a kutatók rejtelmes hétköznapjaiba. Szakmai partnerünk a Kutató Tanárok Országos Szövetsége. 

Megjegyzések