CT - Csopa Tudás: Autista híres emberek

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Tudtad, hogy Newton és Mozart autista volt? Hogy Einsteinnél ennek egy enyhébb változata, az Asperger szindróma jelentkezett? Az autizmus, pontosabban az autizmus spektrumzavar (ASD) meghatározása ma sem teljesen egységes.
Annyi bizonyos, három fő tünetcsoport – a kommunikáció és a szociális viselkedés zavara, illetve bizonyos repetitív viselkedési formák megjelenése – jellemzi, amelyek már a korai gyermekkorban kialakulnak. E tünetcsoportok rendkívül széles spektrumon, eltérő formában és intenzitásban – az enyhe magatartási különbségektől a teljes gondozást igénylő állapotokig – mutatkozhatnak meg.

Az autizmus kialakulásában genetikai és környezeti okok egyaránt szerepet játszhatnak. Egy időben még az a tévhit is elterjedt, hogy az egyes védőoltások tartósítására régebben alkalmazott tiomerzal, egy higanyt tartalmazó vegyület is okozhatja a kialakulását. A Magyar Tudomány Ünnepén az Akadémián kiemelt előadást tartott erről Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese. Az előadásról készült videó megnézhető a következő linken

A rovat korábbi hírei:

Megjegyzések