Tapasztó Levente a Csodák Palotájában - rendhagyó Tudás Presszó a grafénről

Tapasztó Levente a jövő anyagáról, a grafénről beszélgetett...
Fábri György tudománynépszerűsítő sorozatának decemberi vendége Tapasztó Levente, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa volt. 

A Csopa Playbarban zajló ismeretterjesztő sorozat harmadik beszélgetésére az előadóteremben került sor. A házigazda betegsége miatt, Paszternák András, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetője kérdezte a kutatót a nanotechnológia vívmányairól, a grafén felfedezéséről és alkalmazási területeiről, valamint a hazai kutatócsoport eredményeiről.

Tudás Presszó a Csopa Playbarban
Az ERC Starting Grant nyertes fizikus a grafitceruzától indulva vezette be a hallgatóságot a grafén előállításának rejtelmeibe. Megismerhettük a jövő anyagának rendhagyó tulajdonságait és ezek hasznosíthatóságát az iparban. A kutatói életpálya kihívásai mellett hallhattunk az elnyert pályázatokról és díjakról is.

A Lendület-pályázat nyertes, Ifjúsági Príma és Akadémiai Ifjúsági Díjas kutatócsoport vezető közvetlen stílusa magával ragadta a közönséget.

A nézők soraiból érkező kérdések sem maradtak megválaszolatlanul. A beszélgetést követően Bőhm Sára, programszervező Grafén kvíze követezett. A helyes megfejtők ezúttal is Tudás Presszós kávéscsészével térhettek haza.

Az este zárásaként a Csopa Newton és Illúzió interaktív kiállításait tekintették meg a résztvevők.

A Tudás Presszó hírei a rendezvénysorozat Facebook-oldalán követhetők. 
 

 A sorozatról:

Az első magyar science café, a Tudás Presszó immár hét éve kínál találkozási lehetőséget a legkiválóbb magyar tudósokkal és legizgalmasabb tudományos témákkal. Fábri György, a beszélgetések házigazdája idén ősszel az európai tudományos kiválóság mércéjén elismert, ERC támogatást nyert kutatóink közül hívta meg vendégeit.

(fényképek: Tóth Zsolt) 

Megjegyzések