Rólunk írták: "Az előadás nemcsak a gyerekek számára jelentett hatalmas élményt, hanem a jelenlevő pedagógusok számára is."

A két vendég fehér köpenyben és két nagy bőrönddel érkezett. (a szerző felvétele)
Hallottak már tejszivárványról? 

A Fecskefészek Óvoda nagycsoportos óvodásai már mind tudják, hogy a tejszivárvány létezik, és nem kell hozzá varázslat, csupán tej és a háztartásokban is előforduló anyagok (például: cukor, ételszínezék). November 14-én, hétfő délelőtt két különös vendég látogatott el a Fecskefészek Óvodába. A két vendég fehér köpenyben és két nagy bőrönddel érkezett. A gyerekek nagyon izgatottan várták, hogy a két vendég bemutatkozzon és kinyíljon a két titokzatos bőrönd. Két tudós érkezett az óvodába, ők avatták be játékos és interaktív módon a nagycsoportosokat a tudomány rejtelmeibe a tej segítségével. A gyerekek tapasztalatokat szerezhettek például a sűrűség fogalmáról, vagy a fény tulajdonságairól. 

A tudósok a gyerekekkel együtt készítették elő az első kísérlethez a tejszivárványhoz szükséges edényeket, segítettek a cukor adagolásában és a kísérlet során a sűrűség fogalmáról szerezhettek játékos módon ismereteket. A két tudósnak minden apró segítő kézre szüksége volt a kísérletek során, a nagycsoportosok lelkesen vették ki a részüket az izgalmas kísérletekből. 

Az előadás nemcsak a gyerekek számára jelentett hatalmas élményt, hanem a jelenlevő pedagógusok számára is. Sok ötletet meríthettünk pedagógusként, hogy egy-egy fogalmat hogyan lehet játékos módon, a gyerekekhez közelebb vinni, érthetőbbé tenni.  A kísérletek során a két tudós olyan anyagokat használt, amelyek egy átlagos háztartásban is megtalálhatóak, és a kísérletben használt eszközök is könnyen beszerezhetőek. 

Az előadás utáni héten a tejjel ismerkedtünk, és a szülők bevonásával tejes dobozokat gyűjtöttünk, amelyekből Vass Andrea óvodapedagógus vezetésével házikókat készítettek a Galamb csoportos gyerekek. Az előadást így továbbgondolva az újrahasznosítás fogalmával és annak konkrét megtapasztalásáról is élményt szerezhettek a gyerekek. 

Nagyon köszönjük a Csodák Palotája két munkatársának, és Kerülő Tündének (Tudástársadalom Alapítvány), hogy ez az előadás létrejöhetett, sokat gazdagodtunk általa.

Demeter-Guba Erzsébet
óvodapedagógus


Galamb csoport
Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium

Forrás linkje

Megjegyzések