Magyarok a Holdon - decemberben ismét Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja

Puli a Holdra készül (kép forrása: pulispace.com)
Az ünnepek miatt rendhagyó módon kicsit korábban, a hónap harmadik keddjén találkoznak a nyugdíjasok a Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubjában. A Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termébe várjuk a tudományok iránt érdeklődőket. Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Vendégünk: Dr. Pacher Tibor (Puli Space Technolgies csapatvezetője)
Moderátor: Egyed László

Dr. Pacher Tibor a Puli Space Technolgies csapatvezetője, alapítója, fizikus. Céljául tűzte ki, hogy csapatával részt vesz a Google Lunar XPRIZE által kiírt versenyen. Ennek keretében egy minimum 90%-ban magán- (nem állami) forrásból finanszírozott csapatnak sikeresen el kell juttatnia egy automata robotot (rovert) a Hold felszínére, ennek az érkezési helyétől számítva legalább 500 métert kell megtennie, és el kell küldenie egy úgynevezett ‘Mooncast’-ot, nagyfelbontású video- és képanyagot a Földre. Az a csapat nyeri meg a fődíjat (20 millió dollárt), amelyik először teljesíti sikeresen ezt a küldetést, a második helyezett csapat 5 millió dollár jutalmat kap. A verseny 2017. december 31-én zárul. A nemzetközi verseny 29 indulójából mára mindössze 16 csapat maradt versenyben, köztük a Puli Space csapata. A Puli holdjáróját (roverét) 2010. óta fejleszti és számos teszten szerepelt sikeresen: Marokkó sivatagjában, Hawaii Mauna Kea vulkáni terepén és az Alpokban a kaunertali sziklagleccseren ’bandukolt’ probléma nélkül és küldött haza, Magyarországra jeleket a több ezer, tízezer kilométeres távolságokból. 

Rendezvény időpontja: 2016. december 20., kedd, 10:00

Program:
  • 10:00 – 11:00: a Csodák Palotája három új interaktív tárlata (Illúzió, Newton, Születés) közül 1 szabadon választott kiállítás megtekintése demonstrátoraink aktív közreműködésével
  • 11:00 – 12:45: a Csopa SzTK- Szeniorok Tudományos Klubja összejövetele
    • Magyarok a Holdon - Dr. Pacher Tibor vendégünkkel Egyed László beszélget
    • Kortalan kísérletek - egyszerű, odahaza is elvégezhető kísérletek oktatása a Richter Gedeon laborban
A klubrendezvényt kis frissítő és ropogtatnivaló felszolgálásával tesszük még otthonosabbá.

Belépőjegy ára: 1900 Ft, mely magában foglalja 1 interaktív tárlat megtekintését, részvételt a Szeniorok Tudományos Klubja rendezvényen 
A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezés és bővebb információ dr. Paszternák András klubvezetőnél a szenior@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-30-569-1240 telefonszámon.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Megjegyzések