Folytatódik a CSR Hungary Díjas Laborkaland online kémiaverseny

Szakmai partnerünk kémiát népszerűsítő programja nemrégiben CSR Hungary Díjban részesült. Az online verseny újabb fordulója érhető el a világhálón:

Karácsony alatt is folytatódik a Laborkaland. December 6-án ugyanis elindult a harmadik forduló, amelyik a Korpuszkula nevet viseli.

A történet Robert Boyle (1627-1691) korában játszódik ezúttal. Itt a gázokkal, gáztörvényekkel ismerkedhet meg a versenyző. Kovács Gabi, az ajtót a lidércfény segítségével nyitja ki, ami nem más mint a szerves anyagok bomlásakor keletkező foszfor-hidrogén és metángáz égésekor keletkező fény. Ezt követően gázok tulajdonságaira fókuszál a forduló. Majd a gáztörvények felhasználásával kell kitalálni, hogy mi és mennyi van az egyes tartályokban.

A forduló utolsó feladatában Gabi egy érdekes kísérletet mutat be a tudósnak. Itt is a gázoké a főszerep, de szóba kerül a savas-lúgos kémhatás is. Kevesen tudják, de Boyle ezzel a kérdéskörrel is foglalkozott és javaslatot tett arra, hogy különböztessék meg a savas és lúgos anyagokat egymástól, gyakorlatilag az indikátorok használatára tett javaslatot.

Jó kalandozást és kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!

A közel fél éven át tartó Laborkaland-Laborintus verseny tíz legügyesebb versenyzője tavasszal bejut a versenyt szervező WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe, ahol kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

Megjegyzések