A színképelemzés történetének nyomában - Keszthelyi Tamás a Csodák Palotájában

Keszthelyi Tamás a Csodák Palotájában
Hónapról hónapra egy-egy kutatót ismerhetnek meg mindazok, akik ellátogatnak a Csopa Campona kávézójába vagy a Galileo Webcast jóvoltából a világhálón keresztül kapcsolódnak be a programba. A Tudományos Csopa Cafe tizenkettedik rendezvényének vendége Keszthelyi Tamás (MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet) volt, aki a színképelemzés tudományát hozta közelebb a közönséghez.

Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője kérdezte a vegyészmérnököt a kutatói életről, hazai és külföldi tanulmányokról, kutatási témákról. Hallhattunk az Angliában és a Dániában töltött évekről, a szakmai kihívásokról, melyek az MTA Kémiai Kutatóközpontban várták a hazatérő kémikust a kétezres évek elején. A mindennapok laboratóriumi munkája mellett, szóba került az új generációk oktatása a BME-n, valamint a középiskolások körében végzett tudománynépszerűsítés fontossága is.

Miért lettem kutató? - beszélgetéssel indult az este...
A beszélgetést ismeretterjesztő előadás követte Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában címmel. A tudománytörténeti összefoglalóból megtudhattuk, hogy Isaac Newton volt az, aki tudományos igényességgel vizsgálta a fény tulajdonságait, és kimutatta, hogy egy prizma segítségével a nap fehér fénye a szivárvány színeinek folytonos sorozatára bontható fel. Ezzel a kísérlettel indult útjára a színképelemzés (spektroszkópia). Az előadásban bemutatásra került, miként járult hozzá a színképelemzés a modern kémia és fizika tudományának kialakulásához, hogyan szolgálja a mai napig a tudomány és az ipari kutatás-fejlesztés szakembereit.


A prezentációt követően a kérdések következtek, majd Keszthelyi Tamás lejegyezte gondolatait az Tudományos Csopa Cafe emlékkönyvébe.


 
A estéről készült felvétel hamarosan felkerül archívumunkba. A rendezvény ezúttal is a Kutató Tanárok Országos Szövetségének partnerségében valósult meg. 
 
Legközelebb január 10-én, kedden 17:30-kor találkozunk Pintér Gergő (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, MateMorfózis) matematikussal, aki A teremtés szabadságáról beszél majd.

(Fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések