Kísérletek bűvöletében - képes beszámoló a Csopa SzTK novemberi összejöveteléről

Csopa SzTK a Richter Gedeon laborban
A hónap utolsó keddjének reggelén ismét szélesre tártuk a Csodák Palotája kapuit a nyugdíjasok előtt. A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja ötödik alkalommal fogadta a tudományok iránt fogékony érdeklődőket.
Látogatóinkat dr. Paszternák András, klubvezető kis frissítővel köszöntötte, majd ismertette az élménydélelőtt programját. Az első órában egy-egy interaktív kiállítás megtekintésére került sor. Az Illúzió kiállításon  Szabó Izabella, a Születés tárlaton Wang Qi Viktor demonstrátorunk kalauzolta a klub résztvevőit.


Novemberi vendégünk, dr. Vellai Tibor (ELTE TTK) ismeretterjesztő előadása a gének világába repítette az Orion terem közönségét. A kutatót a beszélgetés moderátora, Egyed László mutatta be. Az örök élet rejtelmeit boncolgattuk a Genetikai Tanszék vezetőjvel. Az egyetemi tanár prezentációja átfogó képet adott a kutatások jelenegi helyzetéről és a közeljövő várható tudományos eredményeiről.

Egyed László vendégével, dr. Vellai Tiborral

Egyed László az előadásról: "Már az 1960-as években felfedezték, hogy a sejtek képesek saját alkotórészeik lebontására – az erre a sorsra ítélt komponenseket a sejt membránnal veszi körül, és egy lizoszómába, vagyis a sejt “újrafelhasználási egységbe” szállítja, amelynek enzimei képesek egyszerű alkotóelemeikre bontani a lebontásra ítélt anyagokat. Többnyire a sejt hibás elemei kerülnek erre a sorsra. Az autofágia (sejtes önemésztés) folyamata során a felesleges és káros sejtalkotók lebomlanak, és az így keletkezett építőköveket a sejt „újrahasznosítja” a felépítő folyamatokban. A lizoszómák azonban nagyon parányiak, csak elektronmikroszkóp segítségével tanulmányozhatók, ez pedig egy nagyon nehézkes módszer egy élettani folyamat molekuláris tanulmányozásához.
Ezért a kutatók évtizedekig nem tudták feltárni ennek a folyamatnak a mechanizmusát és szabályozását. Az idén élettani Nobel-díjjal jutalmazott Oszumi Josinori fedezte fel a kilencvenes évek elején, hogy az egysejtű élesztőben lévő lizoszóma olyan méretű, hogy már fénymikroszkóp alatt is látható. Az élesztősejteket tanulmányozva így sikerült azonosítania az első olyan géneket, amelyek ehhez a folyamathoz szükségesek. Azóta hatalmas lendülettel folyik az autofágia kutatása, hiszen ez az a folyamat, amelynek segítségével a sejtek megújítják anyagaikat, és az autofágia aktivitásának a csökkenése húzódik meg általában az öregkori betegségek mögött. Vellai Tibor nagyon az elején kapcsolódott be az autofágia molekuláris kutatásába, és a kutatási eredmények alapján azt állítja, hogy az öregedést elsősorban ennek a folyamatnak az épen tartásával lehetne lelassítani, s élethosszunkat akár a többszörösére növelni, méghozzá úgy, hogy a fiatalkor is lényegesen meghosszabbodna."

Délben a Richter Gedeon laborban folytatódott a tudományos kalandozás. A klubvezető Kőbányai Évával és Tóth Zsolttal együtt fizikai és kémiai kísérletekre oktatta a lelkes csapatot. Az oldatok, laboreszközök, érdekes jelenségek lenyűgözték a köpenybe, védőszemüvegbe bújt szeniorokat. 
A nap zárásaként egy meglepetés körmozizás következett. Legközelebb december  20-án találkozunk a Csopa SzTK-ban, részletek hamarosan a programsorozat weboldalán. 

(fényképek: Czicze Diána és PA)

Megjegyzések