Az örök élet titka - novemberben is várja a nyugdíjasokat a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja


A tudományok szeretete kortalan. Minden hónap utolsó keddjének délelőttjén a nyugdíjasoké a főszerep a Csodák Palotájában. Modern környezetben, a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében találkoznak a korosztály képviselői a Csopa SzTK Szeniorok Tudományos Klubjában.

Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát. A rendezvény második felében odahaza is elvégezhető kísérleteket ismerünk meg a Richter Gedeon laborban, melyek bemutatása mosolyt csalhat az unokák, barátok arcára.

Vendégünk: Dr. Vellai Tibor (ELTE TTK)
Moderátor: Egyed László

Már az 1960-as években felfedezték, hogy a sejtek képesek saját alkotórészeik lebontására – az erre a sorsra ítélt komponenseket a sejt membránnal veszi körül, és egy lizoszómába, vagyis a sejt “újrafelhasználási egységbe” szállítja, amelynek enzimei képesek egyszerű alkotóelemeikre bontani a lebontásra ítélt anyagokat. Többnyire a sejt hibás elemei kerülnek erre a sorsra. Az autofágia (sejtes önemésztés) folyamata során a felesleges és káros sejtalkotók lebomlanak, és az így keletkezett építőköveket a sejt „újrahasznosítja” a felépítő folyamatokban. A lizoszómák azonban nagyon parányiak, csak elektronmikroszkóp segítségével tanulmányozhatók, ez pedig egy nagyon nehézkes módszer egy élettani folyamat molekuláris tanulmányozásához. Ezért a kutatók évtizedekig nem tudták feltárni ennek a folyamatnak a mechanizmusát és szabályozását. Az idén élettani Nobel-díjjal jutalmazott Oszumi Josinori fedezte fel a kilencvenes évek elején, hogy az egysejtű élesztőben lévő lizoszóma olyan méretű, hogy már fénymikroszkóp alatt is látható. Az élesztősejteket tanulmányozva így sikerült azonosítania az első olyan géneket, amelyek ehhez a folyamathoz szükségesek. Azóta hatalmas lendülettel folyik az autofágia kutatása, hiszen ez az a folyamat, amelynek segítségével a sejtek megújítják anyagaikat, és az autofágia aktivitásának a csökkenése húzódik meg általában az öregkori betegségek mögött. Vellai Tibor nagyon az elején kapcsolódott be az autofágia molekuláris kutatásába, és a kutatási eredmények alapján azt állítja, hogy az öregedést elsősorban ennek a folyamatnak az épen tartásával lehetne lelassítani, s élethosszunkat akár a többszörösére növelni, méghozzá úgy, hogy a fiatalkor is lényegesen meghosszabbodna.

Rendezvény időpontja: 2016. november 29., kedd, 10:00

Program:
  • 10:00 – 11:00: a Csodák Palotája három új interaktív tárlata (Illúzió, Newton, Születés) közül 1 szabadon választott kiállítás megtekintése demonstrátoraink aktív közreműködésével
  • 11:00 – 12:30: a Csopa SzTK- Szeniorok Tudományos Klubja összejövetele
    • Az örök élet titka - Dr. Vellai Tibor vendégünkkel Egyed László beszélget
    • Kortalan kísérletek - egyszerű, odahaza is elvégezhető kísérletek oktatása a Richter Gedeon laborban
A klubrendezvényt kis frissítő és ropogtatnivaló felszolgálásával tesszük még otthonosabbá.

Belépőjegy ára: 1900 Ft, mely magában foglalja 1 interaktív tárlat megtekintését, részvételt a Szeniorok Tudományos Klubja rendezvényen

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezés és bővebb információ dr. Paszternák András klubvezetőnél a szenior@csopa.hu e-mail címen vagy a 06-30-569-1240 telefonszámon.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Megjegyzések