Tudományos élménynap nyugdíjasoknak - az októberi Csopa SzTK-án jártunk

Szeniorok a Richter Gedeon laborban
A hónap utolsó keddjének délelőttje ismét a nyugdíjasoké volt a Csopa Playbarban. A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja negyedik alakalommal várta a korosztály képviselőit a Csodák Palotájába. A megjelenteket dr. Paszternák András klubvezető köszöntötte, majd az interaktív kiállításaink felé irányította a látogatókat. Legtöbben a Newton munkásságát bemutató tárlatunkat választották ezúttal, volt akit a Születés kiállítás vonzott. Az előbbin Wang Qi Viktor, az utóbbin Barnaföldi Anna demonstrátorunk kalauzolta a klub résztvevőit. 

Mikroszkópokról az Orion teremben
Az egyórás tudományos felfedezést ismeretterjesztő előadás követte az Orion teremben. Dr. Szabó László a mikroszkópok világába kalauzolta az érdeklődőket A mikrokozmosz, ahogy azt az elektronmikroszkópban látjuk címmel. Megismerhettük az elektronmikroszkópok történetét, felépítését és üzembentartási körülményeiket. A gyakorlati példákkal színesített prezentációt a frissítőkkel terített asztalok mellől követték figyelemmel a kutatási eredményekre fogékony szeniorok.

Dr. Szabó László a Newton kiállításon 
Dr. Szabó László Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán biológus szakon végezett, ugyanitt később a doktori fokozatot is megszerezte. A nyugalmazott szakember munkahelyei: József Attila Tudományegyetem Biokémia tanszék (Szeged), Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (Gödöllő), MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet (Martonvásár) és MTA Természettudományi Kutatóközpont (Budapest).

Zárásként a Richter Gedeon labort vették birtokba a nyugdíjasok. Tóth Zsolt és a klubvezető irányításával köpenyben és védőszemüvegben önállóan végeztek fizikai és kémiai kísérleteket. A háztartásban fellelhető alapanyagokkal végrehajtott feladatok odahaza megismételhetők az egész család bevonásával. A szívószálduda, a szivárványkészítés, a természetes indokátorok világának feltérképezése és a túlhűtéses bemutató nagy sikert aratott. Az élménynap egy jutalom körmozizással zárult.  


Legközelebb november 29-én, kedden, 10:00-kor találkozunk, s az örök élet titkát kutatjuk majd. A részletes program hamarosan felkerül a www.csopa.hu weboldalra.

(Fényképek: P. A. és Tóth Zsolt)

Megjegyzések