Sokszínű kegyelet - az ősz tudománya a Csodák Palotájában

Ezekben a napokban sokan keresik fel szeretteik sírjait országszerte. A Csopa Campona időszaki tárlata, az őszi Szüretelő tudomány két tablón mutatja be a gyász és a kegyelet tudományos vonatkozásait. Szakmai partnerünkkel, a Nemzeti Örökség Intézete által fenntartott Kegyeleti Múzeummal közösen különböző vallások, népek szemszögéből járjuk körül a témát. 
 "A múlt ápolása, az elhunytak emlékezetének megőrzése minden társadalom számára fontos feladat: a halottak napját szinte minden kultúrában megünneplik valamilyen formában. Célja, hogy a gyászidő elteltével se feledkezzünk meg elhunytjainkról, ezért az év egy meghatározott napján felidézzük emléküket, így tartva fenn helyüket a személyes és a közösségi emlékezetben egyaránt."
Mexikói papírmasé csontváz a kiállításon
A magyar népszokások  mellett (Mindenszentek, Halottak Napja), megismerhetjük a Halloween történetét és a La Catrinák (mexikói színes és csillogó papírmasé koponyák és csontvázak) eredetét. A temetkezési szokások feltérképezésénél két kérdésre keressük a választ: Hogyan alakult ki a mai temetők képe? Mivel jelezték a sírok helyét? Külön fejezetet szentelünk az ún. nevető fejfáknak.

A tablókat azok emlékének ajánljuk, akik az elmúlt húsz évben sokat tettek a Csodák Palotájáért, de ma már nincsenek közöttünk. A 4 évszak tudománya sorozat zárókiállítása november végéig tekinthető meg a játékterében.

A Kegyeleti Múzeumról:

A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely 2016. május 1-től a Nemzeti Örökség Intézetének üzemeltetésébe és vagyonkezelésébe került. A sírkert egyik épületében működik az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma. A Kegyeleti Múzeum néprajzi gyűjteményével a hagyományos, a városokra jellemző gyászrelikviáival pedig a polgári temetkezést és gyászszokásokat kívánja bemutatni.

Megjegyzések