Gyógyító sugárzások a tizedik Tudományos Csopa Cafén

Dr. Fröhlich Georgina, a Tudományos Csopa Cafe vendége
Ismét beleshettünk a kutatók hétköznapjaiba a Tudományos Csopa Cafe sorozat keretében. Ezúttal dr. Fröhlich Georgina fizikus (Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ) látogatott el hozzánk a Csopa Camponába, s együtt barangoltunk a fizika és a medicina határán.
A megjelenteket és a Galileo Webcast online közvetítését követőket dr. Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője köszöntötte. A kávézói beszélgetés során kiderült, hogyan kezdett el vendégünk a sugárterápia témakörével foglalkozni, milyen gyerekkori és iskolai élmények terelték ebbe az irányba.

Beszélgetéssel indult az este...
Megismerhettük, miként működnek együtt az orvosok és a fizikusok a gyógyítás területén. Szóba kerültek a kutatót motiváló tényezők, a tudomány művelésével töltött mindennapok örömei és nehézségei. Georgina beszámolt a szakemberképzés területén végzett oktatói tevékenységéről is.

Az ismeretterjesztő előadás során átfogó képet kaphattunk a sugárterápiás módszerek tárházáról. Részletesen feltérképeztük az atomfizika és az orvostudomány kevésbé ismert határterületét, az ionizáló sugárzások gyógyászati alkalmazását. Betekintést nyertünk egy olyan szakterületbe, ahol a napi gyógyító munkában jelentős részt vállalnak a fizikusok. Gyakorlati példákon keresztül - a beteg szemszögéből is megvizsgálva a kezelés során történteket - ismerkedtünk a lineáris gyorsítóval végzett teleterápiával és a radioaktív izotóp emberi testbe juttatásával történő brachyterápiával. Tanultunk a Gamma-kés, a proton-terápia, a képvezérelt intenzitásmodulált sugárterápia és a végleges izotópbeültetések módszereiről.

A közös kávézás a közönség soraiból érkező kérdésekkel zárult. A komoly témát boncolgató előadásról valamennyien új ismeretekkel térhettünk haza. Vendégünk ezúttal is lejegyezte gondolatait a programsorozat emlékkönyvébe. A estéről készült felvétel hamarosan felkerül archívumunkba.  A rendezvény ezúttal is a Kutató Tanárok Országos Szövetségének partnerségében valósult meg.


Legközelebb november 15-én, kedden 17:30-kor találkozunk a Tudományos Csopa Cafén, akkor az ebola kutatások kerülnek terítékre. Várjuk a jövő kutatóit - a középiskolásokat és egyetemistákat -, a tudomány iránt érdeklődőket, akik munkából jövet ugranak majd be hozzánk, s itt a helye a nyugdíjasoknak is! A Tudományos Csopa Cafe nyitott mindazok számára, akik a tudományra szomjazva megpihennek nálunk.

(Fényképek: Tomozi Gábor)


Megjegyzések