Itt van az ősz, itt van újra... zárófejezetéhez érkezik a 4 évszak tudománya sorozat

A Csodák Palotája januárban indította el a négy évszak tudományos rejtelmeit bemutató kiállítássorozatot. A téli Szállingózó tudományt a tavaszi Rügyező és a nyári Csobbanó követte, a napokban indul meg az őszi Szüretelő tudomány tárlat építése, hogy a hónap közepétől a Csopa Campona valamennyi látogatója megismerkedhessen a borongós, esős időszak apró részleteivel. A Csopamedia blog riportere dr. Paszternák Andrással, a projekt koordinátorával beszélgetett.

 
Csopamedia: Ezekben a napokban csobbanhatnak utoljára a látogatók a nyári kiállításunk képzeletbeli folyójában, hogyan értékelnéd az elmúlt három hónapot?

Június 15-től a Csopa Campona több mint 35 ezer vendége tanulhatott az évszakról a kiállítótérben. A víz, a napsütés, a nyári pihenés és a fagylalt állt az érdeklődésünk középpontjában. Belestünk a vízvezetékek világába, találkoztunk a vízimentőkkel és a vízirendőrökkel, hajóztunk a Dunán, a tiszai csempészek nyomába eredtünk a vámosokkal. Közösen ellenőriztük a vízminőséget, megismertük a talaj jellegzetességeit, megmártóztunk a budapesti gyógyfürdők medencéiben, s a szemétégetők világát is megismertük. A fagylaltkészítés történetének bemutatása sem maradhatott el. A szakmai partnereink által kidolgozott mozaikdarabok álltak össze egy egységes egésszé.

Csopamedia: Szeptemberre fordult a naptár, mivel készülünk a Szüretelő tudományon?

A vidám sárga színről, a kicsit komorabb lilára váltunk. Az eddig sikeres receptet követve az ősz kicsiny mozzanataihoz kerestünk szakmai partnereket. Nem törekszünk teljességre, néhány érdekes momuntumot ragadunk ki, s elemzünk tablók, tárlók és interaktív elemek segítségével, mindezt egy őszi hangulatú környezetbe helyezve.

Csopamedia: Kik a kiállítás partnerei? Milyen fejezetekben szüretelhetnek a látogatók?

Vannak új és régi együttműködő intézmények, magánszemélyek az őszi seregszemlén. Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény kollégái a állattartók évszakhoz kapcsolódó feladatait és az állatorvosképzés történetét tárják az érdeklődő látogatók elé, néhány istállókban elhelyezett műszer is helyet kap a térben. Az ELTE Füvészkertje a színes kerti forgatagról, míg az FKF - Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. az őszi közterületi munkákról és a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mindennapjairól tudósít. A hidegebb időre a FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. segítségével készülünk, megismerve a melegvíz útját az erőművektől a háztartásokig és az intézményekig. A gombák és a gombavizsgálat tudománya a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága jóvoltából költözik be a kiállítótérbe, az időjárást az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. közreműködésével követjük. A szürethez kapcsolódóan foglalkozunk a pálinkákkal a Laborkaland Online - WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. tablóján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak jóvoltából folytatjuk a csempészek elleni küzdelem bemutatását, ezúttal a folyami és tengeri vámosok történetével ismerkedünk. Most először dolgozunk együtt a Nemzeti Örökség Intézete által üzemeltetett Kegyeleti Múzeummal, az emlékezés sokszínűségére hívjuk fel a figyelmet.


Csopamedia:Vannak visszatérő elemek is?

Most sem hiányozhatnak Sinkó Andrea tanárnő egyszerű kísérletei, az óriás memória játékot ezúttal Budavári Eszter és Tamás Péter fényképei díszítik.

Csopamedia: Mettől meddig látogatható a Szüretelő tudomány?

Szeptember második hetétől november végéig biztosan ősz lesz a Csopa Camponában. Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekelnek a hétköznapok tudományos vonatkozásai!

Bővebb információ a www.csopa.hu oldalon

Megjegyzések