CT - Csopa Tudás: Daganatterápia

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Több mint egy évtizede az Iowa Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a rosszindulatú daganatoknál tapasztalható egy sajátos mechanizmus, amellyel meg tudják oldani a daganat vérellátását. 

Kép forrása: Pfree2014 (Wikipedia - Creative Commons)
Az már ismert volt, hogy a daganatok képesek a normál endotél sejteket (az érfalakat burkoló sejteket) arra késztetni, hogy új ereket hozzanak létre – ezt nevezik angiogenezisnek. De az iowai kutatók azt állították, hogy létezik egy másik mechanizmus, nevezetesen a daganatok képesek az erekhez hasonló vérszállító csöveket létrehozni (ezt ér-mimikrinek nevezik).

Ennek az elképzelésnek a próbája lesz az a klinikai kísérlet, amelyet az Egyesült Államokban és Taiwanban kezdtek el nemrégiben egy olyan gyógyszerrel, amely gátolja ezt a mechanizmust, és ezzel korlátozhatja a tumor növekedését. 

Ha a kísérlet sikeres lesz, az  egyrészt bizonyítja az iowai kutatók elméletének a helyességét, másrészt magyarázhatja azt is, hogy miért nem elég hatásosak azok az angiogenezist (erek kialakulását) gátló gyógyszerek, amelyektől nagyon sokat vártak a daganatterápiában. (forrás: Science)

A rovat korábbi hírei:

Megjegyzések