Magyar tudósok és feltalálók költöznek a Csodák Palotájába - villáminterjú Papp Zsolttal, új időszaki tárlatunk koordinátorával

Papp Zsolt kiállításépítés közben...
A szerelési munkálatok vége felé járva beszélgettünk új időszaki tárlatunk, a magyar tudósok és feltalálók vívmányait bemutató interaktív kiállítás projekt koordinátorával, Papp Zsolttal, a Csopa tudományos oktatásszervezési vezetőjével.

Csopamedia: A Csodák Palotája új sorozatának fokuszában a hazai tudósok, feltalálók állnak. Miért fontos, hogy a neves, tudományok területén sikeres szakemberek részesévé váljanak a kiállítóterünknek?

P. Zs.: Azok előtt a hazai óriások előtt szeretnénk tisztelegni ezzel a kiállítással, akik életük munkájával a mi jövőnkhöz járultak hozzá. Mivel a Csodák Palotája célkitűzése a tudománynépszerűsítés, fontosnak tartottuk, hogy a hozzánk látogató gyerekek, felnőttek megismerkedjenek hazánk nagy tudósaival, megismerjék felfedezéseiket, találmányaikat.

Csopamedia: Kiknek a tudományát ismerhetik meg első körben a látogatók?

P. Zs.: Két tudós, Szilárd Leó és Bolyai János életét és munkásságát szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek. 

A Csopa műszaki csapata munka közben... 
Csopamedia: Miért rájuk esett a választás?

P. Zs.: Mindkettőjükhöz korszakalkotó felfedezés kötődik, szerettünk volna olyan tudósokkal kezdeni, akik jelentősen hozzájárultak a mindennapjainkhoz.

Csopamedia: Hogyan épül fel egy-egy tárlat, melyek a legfontosabb építőkövei?

P. Zs.: Nálunk a Csodák Palotájában alapvető, hogy a tudományos kiállítások interaktívak, ezzel is felkeltve a hozzánk érkezők érdeklődését világunk rejtett kincsei iránt. Ha ez sikerül, elértük a célunk.

Csopamedia: Kik azok a partnerek, akik szakmai oldalról segítették a munkádat?

P. Zs.: Az első két tudósnál rengeteg segítséget kaptunk a paksi Atomenergetikai Múzeumtól, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárától, az Eötvös Loránd Fizikai Társulattól, egy magángyűjtőtől Gene Dannentől, a La Jollaban lévő San Diego-i Egyetemtől és természetesen a kollégáinktól. 
 
Csopamedia: Van kedvenc eszközöd, amit mindenképpen próbáljanak ki látogatóink?

P. Zs.: A személyes kedvencem az interaktív Geiger-Müller számláló, amellyel hétköznapi tárgyak sugárzását lehet megmérni. Az ember nem is gondolná, hogy a környezetében mennyi mindenre pityeg be a számláló. Ha nálunk járnak, ezt az eszközt mindenképp próbálják ki!

Látogatókra várva...
Csopamedia: Mettől meddig látogatható a Csopa Campona kiállítóterében a kiállítás?

P. Zs.: Az első két tudóshoz kapcsolódó kiállítás három hónapig látogatható. Aki nem szeretne lemaradni az élményről, most érdemes ellátogatnia hozzánk. A tervek szerint, a sorozat tudósai és feltalálói negyedévente cserélődnek.

Látogatói információk a Csopa Camponáról

(fényképek: Budavári Eszter)

Megjegyzések