Évszakváltás a Csodák Palotájában

A Szállingózó és Rügyező tudomány időszaki tárlatok után, ezen a héten nyílt meg a Csobbanó tudomány kiállítás a Camponában található Csodák Palotájában. Utoljára a tél kiállításról beszélgettünk a projekt koordinátorával, ezúttal az építési munkálatok során kérdeztük dr. Paszternák Andrást, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetőjét.


Csopamedia: A 4 évszak tudománya kiállítássorozat harmadik fejezetéhez érkezett. Milyen volt a tavasz, milyen lesz a nyár a Csopában?

Március 15. és június 6. között a Csodák Palotája 30 ezer látogatója tanulhatott a tavasz tudományáról a kiállítási tablók, interkatív elemek és vizuális eszközök segítségével. Míg a rügyező tárlatunkat tizenkét szakmai partnerrel valósítottuk meg, a most startoló nyári kiállítás létrehozásában tizennégy intézmény, cég és magánszemély működött közre. A téli fejezetnek "még csak" hét partnere volt. A cél nem változott a kezdetektől, az alapkoncepció az - összhangban a tudományos játszóterünk célkitűzéseivel -, hogy bemutassuk az évszakok tudományos vonatkozásait. Apró mozaikokat gyűjtsünk a hétköznapokból, melyek megértéséhez a fizika, a kémia, a matematika és egyéb tudományágak elengedhetetlenek.

A tárlat első látogatói pihennek a "folyóparton"
Csopamedia: Mely területeket érintitek? Hogyan állt össze a kiállítás anyaga?

A víz, a talaj és a napsütés áll a középpontban. Tág keretek között értelmezzük az "évszak" fogalmát. A szakmai partnerektől beérkezett anyagokat szerettük volna egységes formában megjelentetni. A kiállítás létrehozásában fontos szerepe volt Tamás Péter, kreatív vezetőnknek, Budavári Eszter grafikusunknak, Komlósi Gábornak és Mihályi Mátyásnak, akik az építési munkálatokat végezték, valamint a korrektoroknak Garami Zsófiának és Serfőző Andreának. Számos hasznos észrevétel érkezett a kiállítótérben dolgozó demonstrátoroktól is.

Csopamedia: Kezdjük a vizes témákkal...

Interjú közben...
Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet munkatársainak segítségével megvizsgáljuk, mit öntünk a Dunába, milyen különleges élőlényeket rejt a víz. A fővárosi gyógyvizeket ismerhetjük meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. segítségével. A víz útját a Dunától a vízcsapig követjük a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével. A dunai hajózás 120 éves történetét tekinti át a MAHART PassNave anyaga, autentikus hajózási kellékek  egészítik ki a tablókat. A folyóink őreinek munkájába is beleshetünk, megismerve a vízirendőrök (Rendőrmúzeum) és a pénzügyőrök (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) mindennapjait. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az életmentés szabályaira hívja fel a látogatók figylemét. Sinkó Andrea, fizikatanár szórakoztató vizes kísérletei otthon elvégezhető feladatokat adnak kicsiknek és nagyoknak. 

Csopamedia: ... és folytassuk a nappal és a talajjal.

A napelemekről a MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatói állítottak össze információs anyagot, a szupercellákat az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. infografikái hozzák közelebb az érdeklődőkhöz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal interaktív eszközei a talaj tudományáról szólnak, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-től megtudhatjuk, mi történik a nagyvárosban összegyűjtött szeméttel, miért locsolják nyáron a síneket. 

Helyére kerülnek az interaktív elemek
Csopamedia: Lehet ezt még fokozni?

Ha a nyárról van szó, nem hagyhattuk ki a fagylaltot sem, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a hideg finomság történetét foglalja össze a Csobbanó tudomány keretein belül. A nyári természet pillanatai Telegdi Ágnes természetfotós képeiről köszönnek vissza az óriás memória játékon. 

Csopamedia: Meddig látogatható a kiállítás, további tervek?

A Csobbanó tudomány augusztus végéig várja az érdeklődőket. A munka nem áll meg, pár napon belül elkezdődik az őszi fejezet előkészítése. A negyedik résszel teljesedik majd ki a 4 évszak tudománya sorozat. Örömmel fogadjuk látogatóink ötleteit - az ősz mely tudományos mozzanataival találkoznának szívesen? - is a paszternak.andras (a) csopa.hu e-mail címre, "ősz" jeligére. 


A lelkes csapat az utolsó simításokat végzi a tárlaton, mindenkit várunk: Csobbanjatok egyet nálunk a tudomány tengerébe!

(fényképek: Tamás Péter és PA)

Megjegyzések