A polimerek rejtelmei - szemléletes ismeretterjesztő előadás a Múzeumok Éjszakáján

Hogy mi köze a fogkefének a pelenkához, a mikrochipekhez és a szívkoszorúér sztentekhez? Erre a kérdésre kereste a választ a Tudományos Csopa Cafe EXTRA júniusi kávézásán Iván Béla, az MTA levelező tagja, egyetemi magántanár. Az érdeklődők átfogó képet kaphattak a műanyagok világáról a Múzeumok Éjszakáján. 

A helyszínen megjelenteket és a világhálón csatlakozókat Paszternák András, a Csopa Tudományos Oktatási Központjának vezetője köszöntötte. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport vezetőjével (Polimer Kémiai Kutatócsoport, Anyag- és Környezetkémiai Intézet) és az ELTE TTK oktatójával (Szerves Kémiai Tanszék, Kémiai Intézet) a kutatók hétköznapjairól, a tudományos élet kihívásairól és az elért eredményekről beszélgetett a házigazda.

A hazai polimerkutatás kiemelkedő szakértőjének szemléletes, humoros elemeket ötvöző előadása számos érdekességre, összefüggésre vilgított rá. Megtudhattuk, hogy az emberiség történetében a XX. században ipari méretekben megjelent egy addig nem alkalmazott anyagfajta, a polimerek (makromolekulák) feldolgozásával nyert műanyag.

Közel hetven éve termelésük exponenciálisan növekszik világszerte, és nemcsak mindennapjaink használati tárgyainak, hanem egyre több különleges és nagyértékű terméknek az alapvető fontosságú anyagai közé tartoznak. Korunkat emiatt, valamint a mára már több mint 300 millió tonna éves termelésük miatt is egyre szélesebb körben a kőkorszak - rézkorszak - bronzkorszak - vaskorszak után polimer korszaknak hívják.


Az érdekfeszítő előadásból kiderült, mi is képezi a polimerek elképesztő sikerének a titkát, mennyit is érnek a chipek gyártásához nélkülözhetetlen fotoreziszt polimerek, milyen magyar vonatkozásai vannak a világméretű mikroelektronikai forradalom alapját képező chipgyártásnak. Szóba kerültek az orvosi alkalmazások, megismerhettük, hogyan menti meg az életét évente sok millió, szívkoszorúér betegséggel rendelkező, illetve infarktuson átesett embernek néhány milligramm polimer.

Az előadó rámutatott a felelős hulladékgazdálkodás fontosságára, olyan utakat vázolt, melyekkel elkerülhetjük, hogy az emberiség belefulladjon a  műanyag hulladékok “tengerébe”.

Az előadás után a hallgatóság soraiból érkező kérdések következtek. A rendezvény hamarosan visszanézhető archívumunkban. A Kutató Tanárok Országos Szövetségével közösen szervezett sorozatunk a tervek szerint szeptemberben folytatódik.

(fényképek: Budavári Eszter)

Megjegyzések