Gravitációs hullámok a Csodák Palotájában

Május 10-én ismét a tudományokra szomjazók vették birtokba kávézónkat. A november óta futó Tudományos Csopa Cafe sorozat vendége ezúttal dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar VIRGO csoport vezetője, tudományos főmunkatárs) volt, aki a gravitációs hullámok fizikájáról tartott ismeretterjesztő előadást.

A helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast jóvoltából interneten bekapcsolódó érdeklődőket dr. Paszternák András, a Csodák Palotája Tudományos Oktatási Központjának vezetője köszöntötte, majd gratulált Mátyásnak és kollégáinak, a múlt héten elnyert Breaktrough Prize rangos elismeréshez.

A bevezető beszélgetésben megismerhettük a KUTATÓt, hallhattunk tanulmányairól és az elméleti fizikusok hétköznapjairól. Betekintést nyerhettünk a február 11-i gravitációs hullámok észleléséről szóló bejelentés kulisszatitkaiba. Középiskolás vendégeink megtudhatták, miért érdemes a természettudományok terén továbbtanulni.



A Mit üzennek a gravitációs hullámok? című előadás átfogó képet adott a témával kapcsolatos kutatások jelenlegi helyzetéről: Száz évvel azután, hogy Albert Einstein kidolgozta általános relativitáselméletét és megjósolta a gravitációs hullámok létezését tavaly szeptemberben sikerült először közvetlenül is megfigyelni ezeket a hullámokat. Az amerikai LIGO detektorok által észlelt hullámjel egy távoli galaxisban összeolvadó két fekete lyuk életének utolsó pillanatait rögzítette. Megtudhattuk, hogy hogyan lehet megfigyelni ezeket a hullámokat, milyen információkhoz juthatunk a forrásról a hullámok segítségével, és hogy milyen következményei vannak a felfedezésnek. Az előadó vázolta az elkövetkező időszak kutatási terveit. Kitért az esetleges új mérőhely hazai telepítésének lehetőségére, melynek érdekében a napokban avattak egy megfigyelőállomást a Mátrában.


Az előadás után a hallgatóság soraiból érkező kérdések következtek. A rendezvény hamarosan visszanézhető archívumunkban. Ezúton mondunk köszönetet Péntek Csillának, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kommunikációs munkatársának, a szervezésben nyújtott segítségért és szakmai partnerünknek, a Kutató Tanárok Országos Szövetségének.

(fényképek: Budavári Eszter)

Megjegyzések