Űrkutatókról az Űrhajózás Napján

Április 12-én, az Űrhajózás Napján folytatódott a Tudományos Csopa Cafe sorozat a Csodák Palotájában. A Kutató Tanárok Országos Szövetségével közösen szervezett tudománynépszerűsítő program vendége dr. Nagy János, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Űrtechnika Kutatócsoportjának vezetője volt. 

A rendezvény első részében dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk beszélgetett az előadóval. Megtudhattuk, miként lesz az emberből űrkutató, mivel foglalkoznak a hazai szakemberek, hogyan telnek hétköznapjaik a kutatóközpontban. Betekinthettünk a nemzetközi együttműködések világába, szembesülhettünk a szakmai kihívásokkal, s együtt örülhettünk az űrprogramok sikeres lebonyolításának.


Az Űrkutatók titkai című előadás részletesen beszámolt a kutatócsoportban a 80-as évektől végzett fejlesztésekről, melyek többek között a VEGA, a Phobos, a Cassini, a Cluster, a SOHO és a Rosetta projektek kereténben zajlottak. Végigkövethettük, hogyan lesz az első tervekből, az űrben működő vagy a földi kiszolgálást segítő eszköz. Szóba kerültek a fedélzeti adatgyűjtő rendszerek, a kapcsoló üzemű tápegységek, a különböző tesztberendezések, a képfeldolgozási lehetőségek és a speciális mechanikai alkatrészek. Hallhattunk az üstökös kutatás fontosságáról, a Nemzetközi Űrállomásra készített berendezésekről.

A rendezvény végén az érdeklődők kérdéseire válaszolt a meghívott előadó, majd bejegyezte gondolatait a Tudományos Csopa Cafe emlékkönyvébe. A kávézást ezúttal is élőben közvetítette a Galileo Webcat csapata (a felvétel hamarosan elérhető lesz archívumunkban), és a Novum tudománynépszerűsítő műsor stábja is forgatott nálunk.

Ezúton mondunk köszönetet Péntek Csillának, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kommunikációs munkatársának a szervezésben nyújtott segítségért.


A Tudományos Csopa Cafe legközelebb május 10-én, kedden 17:30-kor várja a tudományra szomjazó látogatókat, vendégünk dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) a gravitációs hullámok világába vezeti be az érdeklődőket.

(Fényképek: Budavári Eszter)

Megjegyzések