Húsvétra
készítsünk pattogó tojást! Az épp nyíló növényeket pedig használjuk fel
indikátorként! A tavaszi szünet remek alkalmat nyújt az otthoni kísérletezésre,
a sok szemléletes feladat után elérkezett a Laborkaland Online internetes
verseny legizgalmasabb pillanata, amikor az érdeklődők a gyakorlatban is
megtapasztalhatják a kémia varázslatos világát...
Pattogó tojás
A pattogó tojás elkészítéséhez elég a háztartási ecet,
amelynek segítségével a tojás kemény héjától megszabadulhatunk. Az ez alatt
lévő félig áteresztő hártya rugalmas réteg. A tojás megduzzad, kifeszíti a
hártyát, amely van annyira erős, hogy magában tartsa a folyékony-kocsonyás
anyagot, még kisebb pattogtatás esetén is. (Maximum két-három centiméter
magasságban lehet csak pattogtatni). Vajon mi történik abban az ecetsavas
oldatban, amelyik leoldja a tojás meszes héját?
Indikátor növények
Egy átlagos háztartás tele van különböző savas és
lúgos anyagokkal (ecet, citromsav, szódabikarbóna, szappan, mosópor oldata,
stb.). Hogyan tudjuk bebizonyítani ezekről, hogy valóban rendelkeznek a fent
említett kémiai tulajdonságokkal? A verseny szervezői segítségképpen elmondták,
hogy a közvetlen környezetünkben számos olyan növény él, amelyek érzékenyen
jelzik a pH változását.
A kísérleteket bárki elvégezheti otthon, majd a rövid
leírással ellátott, fényképekkel vagy videóval dokumentált eredményt egy
gombnyomással feltöltheti a Laborkaland.hu adott feladatához tartozó felületre.
Laborkaland Online
A Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői
nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan
működik a világ körülöttünk. A feladatok a középiskolás tananyagra alapulnak, a
könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak
a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére. A Laborkaland Online
legfontosabb célja, hogy minél több diák csodálkozhasson rá a kémia világára,
az internet pedig kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki hozzáférhet
a feladatokhoz, tesztsorokhoz.
A verseny eddigi statisztikái azt mutatják, hogy új
megközelítéssel, a mindennapi életből vett példákon keresztül a diákok sokkal
jobban motiválhatók, és jobban bevonhatók a feladatok megoldásába, illetve a
kémia alaptörvényeinek megismerésébe. A középiskolásoknak eddig többek között a
következő kérdésekre kellett választ találniuk a kémia segítségével: hogyan
készítettek fagylaltot a mélyhűtő feltalálása előtt, miért sózzuk az utakat,
miért veszélyes a gőz a fürdőszobában, egyáltalán mi a különbség a gáz és a gőz
között, hogyan lesz szappan a panírból, mi történik a dinnyével, ha
tengervízben hűtjük, mitől függ a sajtban a lyukak mérete, mennyi alkohol van a
kefirben…
Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul
kitűző online versenyét a független
laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le. A
verseny nem tét nélküli, hiszen a legjobban teljesítő diákok egy laboratóriumi
kalandnapon vehetnek részt, és kísérletezhetnek a Csodák Palotájában!
A forduló
március 24-én indul. Jó kísérletezést!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése