Szakmai látogatás Pakson

Tavasszal útnak induló újabb időszaki kiállítássorozatunk egyik szakmai partnere a paksi Atomenergetikai Múzeum. Az atomerőmű területén található kiállítóhely vezetői, a múzeum negyedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre invitálták a Csodák Palotája munkatársait. Papp Zsolt, tudományos oktatásszervezési vezetőnk és dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk képviselte intézményünket a Múzeumpedagógia a 4 éves Atomenergetikai Múzeumban című programon.

Az előadók vázolták a múzeum szerepét az atomerőmű kommunikációjában (dr. Kovács Antal, kommunikációs igazgató), felidézték az üzemtörténeti gyűjteménytől az országos szakmúzeumig vezető utat (Beregnyei Miklós, üzemtörténész).


Megismerhettük a jelenkor tárgyainak gyűjtését (dr. Bencze Géza, az Országos Műszaki Múzeum, ny. főigazgató-helyettese), a szakmai műhely mindennapjait, jövőbe mutató terveit. Pécsi példákon keresztül hallhattunk (Pásztor Andrea, Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa) a múzeumpedagógia jelentőségéről, a kihívásokról és az eredményekről.

Enyedi Bernadett múzeumvezető a helyi múzeumpedagógiai sikerekről számolt be. Az Elektrotechnikai Múzeum vezetője dr. Antal Ildikó a náluk alkalmazott múzeumpedagógiai eszközöket és módszereket mutatta be, majd megnyitotta a Töltődj fel újra című vándorkiállítást.


A szakmai látogatás kiváló alkalom volt az ismereteink bővítésére és új kapcsolatok építésére. Köszönjük a meghívást!

(fényképek: Papp Zsolt)

Megjegyzések