"Jenő és Sára, mennek Nagytarcsára!" - óvodások a kémia vonzásában


A Csodák Palotájában hiszünk abban, hogy a természettudományok játékos megismertetését nem lehet elég korán kezdeni. Az óvodások a Csipet Csopa útvonalon keresztül barangolhatják be a kiállítóteret, az Óvodás hétfők keretében mesés kísérleti előadással vagy kémiai műhelyfoglalkozással várjuk az előre bejelentkezett csoportokat.
Utazó tudományos nagykövetünk Kémcső Jenő időről időre elhagyja a Csopa falait, hogy Spatula Sárával együtt közelebb hozza a kémia világát a legkisebbekhez. A háztartásban előforduló alapanyagokkal dolgozó foglalkozás, melyet a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve állítottak össze, az informális oktatás eszközeit felhasználva mutat be néhány alapvető kémiai és fizikai jelenséget.

Az ovisok aktív részvételével zajló, negyvenöt perces közös kísérletezés ezúttal a nagytarcsai Szivárvány Evangélikus-Keresztyén Óvodában vendégeskedett. Két csoportban több mint 50 gyermek fedezhette fel a cukor, a só, a víz és az olaj kémiáját. Megvizsgálták a tejet, barátkoztak az élesztővel, az ételfestékkel, előkerült az ecet és a mosogatószer. A mindennapi életből vett példákon keresztül szóba került a környezetvédelem témája is.

Az együtt készített szivárvány, a táncoló tejpacák és a csodalámpa mosolyt csalt a kis kutatók arcára. Zárásként mindenki átvehette a különleges kémikus-segédi oklevelét.

Köszönet Kerülő Tündének a szervezésért és az óvoda lelkes dolgozóinak! Reméljük, az elkövetkező hónapokban a Csodák Palotájában is találkozhatunk a tudományokra nyitott ovisokkal. Az egész családnak szóló gazdag programkínálatunkról a www.csopa.hu oldalon tájékozódhatnak.
A kémiát játékos formában bemutató foglalkozás eredeti változatát Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) állították össze 2010-ben. 2013-tól Spatula Sára szerepében Szendy Barbara ifjúsági vezető és programszervező működik közre. Kémcső Jenő 2015 augusztusától a Csodák Palotája tudománynépszerűsítő csapatát erősíti. Az oktatási program történetéről bővebb információ az alábbi linken érhető el.

Megjegyzések