A jövő orvoslásának eszközeiről a Csodák Palotájában


Január 12-én újra együtt kávéztunk a Tudományos Csopa Cafeban. A programsorozat harmadik rendezvényén dr. Berényi Szilviát, az MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoport tudományos munkatársát láttuk vendégül.
A helyszínen megjelent és a világhálón keresztül bekapcsolódó érdeklődőket dr. Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk köszöntötte, majd pályaválasztásáról faggatta a vendégkutatót. Szilvia filmes álmait cserélte a fehér köpenyre, szakdolgozati kutatásai során magába szippantotta a nanotudományok rejtelmes, kihívásokkal teli világa. Hallhattunk az MTA Kémiai és Természettudományi Kutatóközpontokban eltöltött évekről, s az új lehetőségeket tartogató műegyetemi tudományos munkáról. Értekeztünk a nanotechnológia mai helyzetéről, szóba jött az oktatás és a tudománynépszerűsítés kérdése. Megismerhettük mi motiválja a vegyészmérnököt jelenlegi tématerületén.
Látványos példákon keresztül tárult fel a „nano” mérettartomány. A Nanogyógyászat és nanodiagnosztika című előadás a tudományág biológiához és orvostudományokhoz kapcsolódó eredményeit és fejlesztéseit összegezte. A közérthető, hétköznapjainkban hasznosítható kutatási eredményeket felvonultató prezentáció után jutott idő a kérdésekre, melyek során a nemzetközi együttműködésekről és a nanoanyagok toxicitásáról is fontos információk hangzottak el. 
Hagyományainkat követve, a rendezvény végén dr. Berényi Szilvia lejegyezte gondolatait Tudományos Csopa Cafe emlékkönyvébe.
Az előadás hamarosan elérhető lesz a Galileo Webcast archívumában: itt
Legközelebb február 9-én, kedden 17:30-kor találkozunk. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének három nyelvészével, Ludányi Zsófiával, Kovács Rékával és Falyuna Nórával kávézunk, beszélgetünk a helyesírás aktuális tudományos kérdéseiről.
Képes beszámoló korábbi rendezvényeinkről:


Megjegyzések