Leonardo Da Vinci

LEONARDO DA VINCI – FESTŐ, FELTALÁLÓ
(1452. április 15. - 1519. május 2.)

Leonardo da Vinci 1452-ben, Toszkánában született egy szegény, egyszerű család egyetlen gyermekeként. Általában festőként és szobrászként tartjuk számon, pedig mindezek mellett matematikus, tudós, hadmérnök, feltaláló, anatómus, építész, zeneszerző, költő és író is volt, igazi polihisztor. Ifjú korában Andrea del Verrocchio műtermében kezdett el gyakornokoskodni Firenzében, ahol elsajátította a festészet és szobrászat alapvető technikáit. Társaságkedvelő, aktív ember volt, nagy kapcsolati körrel. Tehetsége hamar megmutatkozott, egyre több oltárkép, freskó és szobrászati remekmű megalkotásával bízták meg.
Egyik leghíresebb művét Az utolsó vacsora című festményt 1498-ban festette a Milánói Santa Maria delle Grazie kolostor falára a Sforza család megbízásából. A Mona Lisa elkészítése közel 2 évig tartott, ekkor már újra Firenzében telepedett le. A Pápa és a francia király szolgálatában állt életének utolsó éveiben, 1519-ben Franciaországban hunyt el. Rengeteg befejezetlen műve jelzi, hogy hatalmas hírneve ellenére ő is csak ember; álmodozó, szétszórt és hóbortos figura volt, akinek csak ideig-óráig tartott az érdeklődése egyes dolgok iránt, ha úgy tartotta kedve, sosem fejezte be műveit. Azonban a mai napig meghatározó és rejtélyekkel övezett történelmi személyiség, a világ egyik legtehetségesebb és legműveltebb embere, akire méltán emlékezünk évszázadokkal később is.

(forrás: Wikipédia/ illusztráció: Budavári Eszter)

*


Ahogy a vasat belepi a rozsda és a víz megposhad, vagy a hidegtől jéggé lesz, úgy az értelem is, ha nem használjuk, megromlik.”

Megjegyzések