Nikola Tesla

NIKOLA TESLA – FIZIKUS, FELTALÁLÓ
(1856. július 10. - 1943. január 7.)

1856-ban született Horvátországban. A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén fejtette ki.
Tanulmányait Grazban kezdte , de anyagi gondjai miatt félbe kell szakítania. Végül nagybátyja segítette továbbtanulását, így Budapestre került, ahol megismerkedett Puskás Tivadarral. Az ő közreműködésének jóvoltából a telefonközpont főmérnöke lett, és feltalálta az első hangszórót, amit telefonkihangosítónak szánt. Innen Párizsba majd Amerikába ment, hogy Thomas Edisonnal dolgozhasson együtt. Hasznos és szorgalmas munkatársa lett, de idővel összekülönböztek, és külön utakon kezdtek járni. Konfliktussorozatukat az „áramok harcának” is szokás nevezni, melyben Edison egyenáramú rendszere állt szemben Tesla váltakozó áramú rendszerével. A csatát Tesla nyerte, ma már világszerte a váltakozó áramú elektromos rendszert használjuk minden háztartásban.
Nevéhez fűződik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is.

(forrás: Wikipédia / illusztráció: Budavári Eszter) 

Nincs még egy olyan lenyűgöző és kutatásra érdemes terület, mint a természet tanulmányozása. Az emberi értelem legfőbb célja megérteni ezt a nagyszerű alkotást, felfedezni a benne ható erőket, és az ezeket irányító törvényeket.”

*
A fény gyermeke

Hatalmas vihar tombolt éjszaka Smiljan falujában 1856. július 10-én, ahol és amikor Nikola Tesla megszületett. Villámok villantak és mennydörgött az ég.
„A vihar gyermeke lesz!” - mondta a bába.
„Nem, a fényé.” - válaszolta Tesla édesanyja.
Mindkettőjüknek igaza lett.  

Megjegyzések