Marie Curie

MARIE CURIE – KÉMIKUS, FIZIKUS
(1867. november 7. - 1934. július 4.)

Maria Sklodowska az Orosz Birodalomhoz tartozó Varsóban született. Kiváló eredménnyel végezte tanulmányait, de egyetemre nem vették fel lengyel származása és neme miatt. Magántanítóként dolgozott miközben nővére orvosi tanulmányit finanszírozta, később nevelőnőnek állt egy gazdag családnál. Itt beleszeretett a család egyik ifjú matematikusnak készülő tagjába, de házasságukat a család ellenezte, munkájából pedig elbocsájtották. Ezután Párizsba ment nővére után, ahol a Sorbonne Egyetemen matematikát, fizikát és kémiát hallgatott, két utóbbiból diplomát is szerzett. Professzora Gabriel Lippmann Nobel-díjas tudós kutatólaboratóriumában kapott munkát, majd egy társasági összejövetelen megismerkedett Pierre Curie-vel. A fizika iránti megszállott lelkesedésük összehozta őket, 1895-ben egybekeltek, két lányuk született.

Közös laboratóriumukban Marie egy részben általa feltalált elektrométer segítségével felfedezte, hogy a sugárzás nem a molekulák egymásra gyakorolt hatásának eredménye, hanem az atomokból származik. Ez volt Marie Curie egyik legfontosabb egyéni munkája. Férjével együtt kiadtak egy tanulmányt egy újonnan felfedezett elemről a polóniumról, majd később a rádiumról. 1903-ban elsőként mint nő, megkapta doktori címét. Professzorával, Henri Becquerel-el és Pierre Cuire-vel közösen megkapták a fizikai Nobel-díjat a radioaktivitás kutatásának eredményeiért.
Pierre tragikus halála után Marie kapta meg a Sorbonne fizikai tanszékének és laboratóriumának vezetését. 1911-ben a svéd királyi Tudományos Akadémia neki ítélte a kémiai Nobel-díjat a rádium és polónium felfedezéséért, valamint a rádium izolálásáért.
Az első világháború alatt mozgatható „mobil” röntgengépekkel látta el a hadsereget a sebesültek hatékonyabb kivizsgálásának érdekében, javaslatára felépítették a Rádium Intézetet Varsóban. A házaspár soha nem volt tisztában a radioaktív sugárzás káros hatásaival melyért nagy árat fizettek; Marie halálát végül ionizáló sugárfertőzés okozta.

A Sceaux-i temetőben helyezték végső nyugalomra férje mellé, melynek helyét azóta is mérhető radioaktív sugárzás sejteti – még 1580 éven át.  

(forrás: Wikipédia / illusztráció: Budavári Eszter)

"A tudományos munkát nem a közvetlen haszna alapján kell megítélni. Önmagáért, a tudomány szépségéért kell végezni."

Megjegyzések