A jövő mérnökei - folytatódik a Szent István Egyetem és a Csodák Palotája együttműködése

A 2019/20-as tanévben is folytatódik a Szent István Egyetem* és a Csodák Palotája együttműködése az ismeretterjesztés és tudománynépszerűsítés területén. A 2019 februárjában szervezett témanap sikerén felbuzdulva az egyetem karai ismét ellátogatnak a tudományos élményközpontba.

A jövő mérnökei rendezvény 2019. október 15-én, kedden 9 és 13 óra között kiváló alkalom, arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén.


Az együttműködési megállapodásról itt írtunk
A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várják az érdeklődőket, legyenek akár általános vagy középiskolások, esetleg óvodások:
 • Gazdaságturisztikai Tér-Kép (GTK) - Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a hasznos és kézzelfogható tudás átadására, valamint a minőségre. Játékunk során egy izgalmas, interaktív kalandra hívjuk a fiatalokat, melynek során lehetőségük lesz jobban megismerni hazánk régióit, turisztikai desztinációit és gazdaságát.

 • A mérnökség felfedezése - Gépészmérnöki Kar

A gépészetben sokféle tudományág találkozik, melyeknek összhangban és szigorú határok között kell működniük. Ebből kifolyólag igen érdekes megoldásokra kényszerülnek a gépészmérnökök, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. Interaktív játékunk során kicsik és nagyok megismerhetik a gépészetben használt különböző anyagokat és kipróbálhatják magukat mérnökként.

 • Távérzékelés és műholdak a mindennapokban - Kertészettudományi Kar

Érdekelnek a műholdak? Tudtad, hogy azok többek között a mezőgazdaság fontos adatgyűjtő eszközei is? Információt szolgáltatnak a termés minőségéről, mennyiségéről és még számos tulajdonságáról. A technológiát ráadásul ma már megtaláljuk a drónokon, traktorokon és kézi eszközökön is, így a jövő kertészei és kertészetei sem nélkülözhetik ezt a fantasztikus technológiát.

 • Ízérzékelés és ízküszöbérték - Kertészettudományi Kar

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a vizes oldatokat? Vannak-e egyáltalán különbségek? Milyen az ízük? Kóstold meg és megtudod! Az érdeklődők modelloldatok kóstolásával tesztelhetik, fejleszthetik ízérzékelő képességüket.

 • Élőlények a talpunk alatt - mikroszkópos betekintés a környezetünkbe - Kertészettudományi Kar

Talán nem is sejtjük, milyen sokszínű élővilág létezik a talpunk alatt. Minél lejjebb haladunk a földben, annál érdekesebb élőlényekre bukkanhatunk. A látogatók felfedezheti a föld alatti világ titkait mikroszkópok segítségével.

 • Kísérletek környezetünk anyagaival - Kertészettudományi Kar

A környezetünkben lévő anyagok, pl. víz, talaj, élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek és tulajdonságaik rendkívül sokfélék. Vajon üzemeltethetünk-e gyümölccsel órát, bűvészkedhetünk-e három pohár „vízzel”, vagy mi az elefánt fogkrémje és a káposztaindikátor? Látványos kémiai kísérletekkel várjuk a látogatókat.

 • Célunk a jövőd - a modern agrárium! - Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

2050-re a Föld lakossága meghaladja a 9 milliárd főt, ezen embertömeg élelmezéséhez az alapanyagot a mezőgazdaság fogja megtermelni. Modern gondolkodású és felfogású, nyelveket beszélő, a mezőgazdasági szakmát szerető fiatalokra van szüksége az agráriumnak, ehhez nyújtunk segítséget.

 • Építem a tájam! - Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Interaktív terepasztal segítségével mindenki kipróbálhatja a tájrendezést! A szántóföld vagy a város kerüljön a folyó mellé? Mi lesz, ha egy új gyárat kell elhelyezni valahol? Hogy alakíthatunk ki kellemes kirándulóhelyeket? Próbáld ki magad tájépítészként.


A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

 • Iskola neve:
 • Iskola címe:
 • Kapcsolattartó:
 • Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
 • A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken):
 • Létszám (diák + pedagógus):
 • Osztály:
 • Várható érkezés ideje:

*Szakmai partnerünkről: A Szent István Egyetem nyolc kara igen színes képzési palettával rendelkezik az agrár- és természettudományoktól kezdve a gazdaság- és társadalomtudományokon át egészen a műszaki, művészeti, pedagógus és bölcsészettudományi területekig. Kutatási prioritásunk az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása, ami egyaránt magába foglalja az állattenyésztési, élelmiszertudományi, növénytermesztési, környezetbiztonsági, továbbá a természeti erőforrások hasznosításával kapcsolatos feladatokat.


Tanuljunk együtt a Szent István Egyetem szakembereitől a Csodák Palotájában!

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)