Havazás a Csopában? Nálunk minden megtörténhet! - egy kiállítás kulisszatitkairól

A Csopamedia száguldó riportere ezúttal sapkát és sálat öltött, hogy interjút készítsen a kiállítótéri hóesésben munkatársunkkal, Paszternák Andrással, aki az új időszaki tárlat, a Szállingózó tudomány létrehozását koordinálta.  

Csopamedia: Úgy látom, a Csodák Palotájában szó szerint szállingózik a tudomány. Honnan jött az ötlet? Mi volt a cél?
Egy késő őszi megbeszélésen Mizda Katalin, ügyvezetőnk vetette fel, hogy kicsit fel kéne dobni a korábbi évek téli dekorációját. Elindult az ötletelés, s a végeredményt január közepétől láthatják a látogatók. Terveink szerint ez a 4 évszak tudománya sorozat első fejezete, a téli tablókat és interaktív elemeket követi majd a tavaszi, a nyári és végül az őszi rész. Az alapkoncepció - összhangban a tudományos játszóterünk célkitűzéseivel -, az volt, hogy bemutassuk a tél tudományos vonatkozásait. Apró mozaikokat gyűjtsünk a hétköznapokból, melyek megértéséhez a fizika, a kémia, a matematika és egyéb tudományágak elengedhetetlenek.
Csopamedia: Hogyan jött létre a tárlat? A csapatmunka jellemezte a mögöttünk álló másfél-két hónapot, mind házon belül, mind az együttműködő partnerekkel. A tér kialakításának tervezése, a tablók tördelése Tamás Péter, kommunikációs vezetőnk munkáját dicséri. Ő koordinálta az egyéb grafikai munkákat, melyekben Budavári Eszter és Tóth Bálint működött közre.  A Szállingózó tudomány felépítése és a technikai háttér biztosítása Komlósi Gáborra és Lipták Gáborra hárult. A kiállított tárgyak többsége szintén a munkatársainktól (Győri Eszter, Serfőző Andrea, Mátrai Anikó, Komlósi Gábor és Paszternák András) származik, s a poszterek szövegeinek gondozásában és ellenőrzésében (Győri Eszter) is részt vettek.  

Csopamedia: Kik voltak a külső partnerek, s mivel járultak hozzá a tárlathoz?
Ez a kiállítás nem jött volna létre nélkülük. Ők azok, akik a tematikus tablók anyagait összeállították, képanyaggal gazdagították a téli részleget és/vagy speciális eszközöket biztosítottak. Mint említettem, mozaikokat gyűjtöttünk, igyekeztünk mindegyikhez egy-egy szakmai partnert találni. Az alap, hogy a hópelyhek születéséről, a jégkristályok formájáról szó legyen, adott volt. Bemutatunk olyan kutatókat, akik az elmúlt évszázadokban a hó tudományával foglalkoztak. Szerettük volna a témát körbejárni a fizika és a kémia szemszögéből.
Az előbbiben Varga Éva, becsei pedagógus fizika honlapja, az utóbbiban Szunyogh Gábor és Szomorné Orosz Lotti, a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. Laborkaland Online kémiai versenyének szervezői vannak segítségünkre. Az évszakot jellemző időjárási viszonyokról Cséki Gergő, Nagy-Kurunczi Rita és Nagy Márk, az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. munkatársai tájékoztatnak. A téli sportok világát Miháczy Zsuzsanna és Varga Ferenc, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kutatói hozzák közelebb a korcsolya történetén keresztül. A télen játszódó filmek trükkjeibe Kiss Sebastian Csaba, a SFX Hungary Special Effects Ltd.-től vezeti be az érdeklődőket. A havazás pozitív oldalai mellet foglalkozunk a nehézségekkel is, a hó eltakarításról és a síkosság-mentesítésről Orendi Éva és Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. oktatással és ismeretterjesztéssel foglalkozó kollégái gyűjtöttek használati tárgyakkal kiegészített képanyagot. A kiállítást Andy Brunnig (Compound Interest) angol nyelvű havas infografikái teszik még teljesebbé.



Csopamedia: A tablókon kívül mi várja még a látogatókat?
Mint most, a riport alatt is tapasztalható, rendszeresek a hózáporok, van hópehely tangram, a legkisebbeknek készült Hóbagoly-fejtörők és filmes hóminta bemutató. Friss információkkal szolgálunk a hazai hóhelyzetről. A tetőről lecsüngő jégcsapok, a szánkózó laboredények és az éppen pihenő hómunkások eszközei teszik még autentikusabbá az évszaknak megfelelő környezetet.


Csopamedia: Meddig látható a tárlat?
Terveink szerint március közepétől fokozatosan tavaszodik majd a Csodák Palotájában. A részletekért érdemes felkeresni a Csopa weboldalát.

Csopamedia: Köszönjük a villáminterjút! Lassan eláll a havazás, s a Csopamedia riportere tovább indul. Ígérjük, tavasszal is visszanézünk.

Megjegyzések