Felhőtudomány lenyűgöző felvételekkel - Kolláth Kornél előadása az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek márciusi rendezvényén

Az eget kémlelem a fonódó villamos ablakából csütörtök reggel, a Csodák Palotájába tartva. Egészen másként tekintek a felhőkre, mint egy nappal korábban. Szerdán, a tizennegyedik  OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek vendége, Kolláth Kornél meteorológus (Országos Meteorológiai Szolgálat) új megvilágításba helyezte a légköri képződményeket.


A lenyűgöző fénykép- és videófelvételekkel színesített ismeretterjesztő előadás átfogó képet nyújtott a felhőosztályozás és a légköroptika tudományáról. Megismertük a felhőképződés folyamatait, végigkövettük a Naptól induló fény kalandos útját, közismert és ritkán látható jelenségeket értelmeztünk. Bevezetésként hallottunk az előadó pályaválasztásának hátteréről, a szakember mindennapi munkájáról is.


A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:



Kép forrása: met.hu
Zárásként a felmerült kérdésere kaptunk választ. Fejes Edina meteorológus, a sorozat szakmai szerkesztője egy Felhőatlasszal (előadónk és sorozatszerkesztőnk is társszerzője az igényes kiadványnak) köszönte meg  a Csodák Palotája tudománykommunikációs csapatának, hogy hónapról hónapra teret kapnak a szolgálat munkatársai a tudományos élményközpont oktatási programjában.

Folytatás április 22-én, a részletek online programnaptárunkban érhetők majd el. A fennállásának 150. évfordulóját ünneplő OMSZ díszvendége lesz a május 12-i Bevetés 2020 közszolgálati és rendvédelmi napunknak.   

(fényképek: Takács Hedvig)