"Életközépi válság"... - Bárdos György előadásával folytatódott az ELTE PPK oktatóinak ismeretterjesztő sorozata a Csodák Palotájában

Bárdos György a Csopában
"Életközépi válság" ízlelgetem a harmincnegyedik Tudományos Csopa Cafe rendezvényén tanult új szakkifejezést a 19-es villamoson, hazafelé tartva a Csodák Palotájából. Azt már régen megszoktam, orvosokkal beszélgetve, előadásaikat hallgatva a Csopa Délután programsávban, hogy mindig pont ott fáj, amely testrészről éppen a prezentáció szól. A szerdai téma ismét húsba vágó.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával megkezdett együttműködés folytatásaként Bárdos György professor emeritus a vendégünk. Bevezetésként pályaválasztásáról, a biológiától a pszichológiáig vezető útról kérdezem.

Negyvenhat esztendő oktatási tapasztalatát igyekszünk negyedórába sűríteni. Fel-felvillantunk egy-egy témát a szerteágazó kutatási területeiből, az egészségtudatosságról ugrunk a sportpszichológiára, tanácsot kérünk vendégünktől a munkahelyi stresszel kapcsolatban, szóba kerül az öregedés kérdésköre. "Életközépi válság" - hangzik el a szókapcsolat, mely tarkón üt, egy pillanatra kizökkentve a házigazda szerepéből.
 
Nincs idő sokat merengeni, már kezdődik is az Életmód, kultúra és egészség című ismeretterjesztő előadás. A három fogalom tisztázása, megértése után kapcsolatot keresünk köztük. Mindannyiunkat érintő dilemmák fogalmazódnak meg. "Vajon mit és mennyit kell tennünk az egészségünkért?" - merül fel a kérdés a közérthető, magával ragadó előadást hallgatva. A társadalom és az egyén felelőssége kerül a fókuszba. Motivációs forrásokkal, az egészségvédelemmel kapcsolatos gyakorlati javaslatokkal gazdagodunk a szakembert  hallgatva. Szinte azonnal életmódot váltanánk a diákat követve, ezzel is csökkentve a „kockázati tényezőket”.


 A Galileo Webcast online közvetítése itt néthető vissza:



"Napi 15 perc mozgás!", halljuk még sokáig az intelmet,... a programzáró kérdések kerülnek terítékre. Miközben Bárdos György lejegyzi gondolatait a sorozat emlékkönyvébe, sokan érezzük úgy, itt az idő a változtatásra

Köszönet Szilágyi Zsuzsának, az ELTE PPK kommunikációs vezetőjének a szervezésért. Folytatás hamarosan, a részletekért érdemes elektronikus programnaptárunkat figyelni. 

(fényképek: Csonka Anna Cseperke)

A bejegyzés a szerző magánvéleménye és nem tekinthető a Csodák Palotája álláspontjának.