Műholdas adatok az éghajlatkutatás szolgálatában - Wantuchné Dobi Ildikó előadása az OMSZ - Csopa Meteorológiai Esteken

Wantuchné Dobi Ildikó a Csopában
Az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek tizenkettedik rendezvénye ismét rávilágított, mennyire szerteágazó az a tudomány, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai művelnek.  

Az űrkutatás, a mérnöki tudományágak, az informatika, a meteorológia, a matematika mind-mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Föld körül keringő műholdak által rögzített nyers adatokkal szerdai előadónk, Wantuchné Dobi Ildikó és kollégái dolgozni tudjanak az éghajlatkutatás területén végzett tudományos munkájuk során. 

Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte előadónkat a pálya- és témaválasztásáról, a nemzetközi szakmai kapcsolatok fontosságáról, a kutatások mindannyiunkat érintő vonatkozásairól. 


A prezentációból megtudtuk, hogy a klímaváltozás látványosan nyomon követhető az űrből. A meteorológiai műholdak több mint harminc éve folyamatosan megfigyelik a bolygónkat, a szenzorok méréseiből gyakorlatilag minden fontos éghajlati paramétert előállítanak. Megismertük a klíma adat fogalmát, bepillantottunk a kulisszák mögé, tanulmányoztuk a háttérben megbújó komplex hálózatokat. Látogatást tettünk néhány „ŰrPortálon”, ahol sokféle informatív és tartalmas műholdas produktum és szolgáltatás érhető el az aszályról, csapadékról, növényborítottság változásról és egyéb éghajlati analízisekről. Foglalkoztunk a napenergia kérdéskörével is.

A Galileo Webcast online közvetítése:



Zárásként a felmerült kérdések kerültek megválaszolásra. Köszönet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai szerkesztőjének a szervezésért. 

Folytatás 2020. január 14-én, kedden 17 órától. Kiss-Szabó Zsanett meteorológus YouTube videós előrejelzések a meteorológusok eszköztárában címmel tart előadást. 

(fényképek: Takács Hedvig)