Agykutatás, ahogyan egy fiatal kutató látja - Babiczky Ákos volt a novemberi Tudományos Csopa Cafe vendége

Babiczky Ákos a Csopában
Kedden délután huszonhetedik alkalommal várta a kutatói munka iránt érdeklődőket a Tudományos Csopa Cafe. Vendégünket, Babiczky Ákost (MTA Természettudományi Kutatóközpont, Hálózat és Viselkedés Neurobiológia kutatócsoport; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pszichológia/Kognitív tudomány Doktori Iskola), Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte pályaválasztásáról, a tudományokkal teli hétköznapokról. Szóba kerültek a kutatócsoportjuk által a napokban a stressz és az álmatlanság kapcsolatáról a Nature Neuroscience szaklapban publikált közlemény, az ELTE Liftbeszéd és a Scindikátor tudománykommunikációs versenyeken elért eredmények is. Beszélgettünk az ELTE TTK természettudományi médiakommunikátori felsőoktatási továbbképzésén folytatott tanulmányokról, s az ehhez kapcsolódóan december 8-án szerveződő villámcsődületről.

Az Egerek, lézerek, agyműködés - modern módszerek az agykutatásban című előadásból megtudtuk, hogy az elmúlt évtizedekben az idegtudomány forradalmi átalakuláson ment keresztül. A múlt században a kutatók első sorban anatómiailag jól körülhatárolható agyi központok (pl. félelemközpont, alvásközpont) összességeként tekintettek az agyra. Ezzel szemben ma már sokkal jellemzőbb a többelemű, komplex agyi hálózatokban, sőt, hálózatrendszerekben való gondolkodás.  

Babiczky Ákos energikus, mégis "laza" prezentációjában rávilágított, hogy a modern idegtudományi technikáknak köszönhetően ma már lehetséges olyan kísérletek elvégzésére, amelyekkel ezeknek a hálózatoknak az elemei, sőt teljes hálózatok is specifikusan vizsgálhatók. Hallottunk az alvás és félelemkutatás legújabb eredményeiről is.

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza (ha a beágyazott videó nem látszik böngészőjében, kattintson erre a linkre):



A jó hangulatú délután a kérdések megválaszolásával zárult. Vendégünk bejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe.

(fényképek: Tim Balázs)