Merre tart a tudomány? - Varga-Kőfaragó Mónika, Szabolics Tamás és Vasúth Mátyás válaszai a Wigner Caféban

Wigneres kutatók a Csopában
A hónap utolsó hétfőjén ismét az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai látogattak el az Öveges termünkbe, hogy a fizika legújabb eredményeiről adjanak számot a Wigner Cafe negyedik rendezvényén. Vendégeinket és a megjelenteket Werovszky Veronika házigazda, a Wigner kutatóközpont tudománykommunikátora és Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte.

Varga-Kőfaragó Mónika
Három, több ezer közreműködővel megvalósuló nemzetközi kutatási projektbe kaptak betekintést a helyszínen megjelentek és a Galileo Webcast online közvetítését figyelemmel kísérők.

Varga-Kőfaragó Mónika A világegyetem első másodpercei címmel az alábbi kérdésekre kereste a választ: Hogy nézett ki a világegyetem az Ősrobbanás utáni első másodpercekben? Tudjuk-e rekonstruálni, és hogyan?  Hány fokos lehetett?  Folyadék volt, gáz, vagy plazma? Mi történt utána? Megismertük a részecskegyorsítók működését, hallottunk a Svájc és Franciaország határán fekvő   CERN-ben folyó kutatómunkáról.  

Szabolics Tamás
Szabolics Tamással a fúziós energia szakterületét térképeztük fel Hozzuk le a napot a Földre! előadásának keretén belül. Kiderült, egyre közelebb vagyunk az emberiség azon vágyához, hogy úgy termeljünk energiát a Földön ahogy azt a csillagok teszik az égen. Tanulmányoztuk a már épülő első erőmű méretű fúziós kísérleti berendezést, az ITER-t, mely egyben a világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködése. A prezentáció bemutatta a hazai szakemberek hozzájárulását a nemzetközi együttműködéshez, részletesen foglalkoztunk a csúcstechnológiás diagnosztikai berendezésekkel is.

Vasúth Mátyás
Visszatérő vendégként köszöntöttük Vasúth Mátyást, aki 2016 májusában a Tudományos Csopa Cafe sorozatunkban mesélt először a gravitációs hullámokról a Csodák Palotájában. Megnéztük, mi történt azóta, miért is osztottak ki Nobel-díjat a témában. A közeljövő fejlesztési tervei is szóba kerültek, köztük az Einstein Teleszkóp (E.T.) megépítése is.

 Werovszky Veronika az előadót kérdezi...

Online közvetítésünk itt nézhető vissza:




A hallgatóság kérdéseinek megválaszolása után az őszi folytatás reményében zártuk a 2017/18-as Wigner Cafék szezonját. A korábbi közös kávézások itt nézhetők vissza.

(fényképek: Kál Sztratosz)