Másoktól tanulni - szakmai látogatás a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

Oktatási és marketinges kollégáink február 8-án a szentendrei Skanzenbe látogattak, ahol a házigazdáktól új módszertani és szervezési ismereteket sajátítottak el.

A konferenciateremben először Horváth Anita, a Kommunikációs és Marketing Főosztály főosztályvezetője nyújtott átfogó képet a szabadtéri múzeumban kialakított gyermek-élménypontokról és az intézmény működéséről. Szigethy Zsófia, az Ismeretátadási Osztály vezetője a Skanzen okatatási programjairól tartott bevezetőt, majd a módszertani bemutatók következtek a múzeumpedagógusoktól.

Ismeretátadás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban...

Bokonics-Kramlik Márta a fogyatékkal élő látogatók integrációjának sikeres példáit foglalta össze, helyzetgyakorlatokkal segítve a Csopa munkatársait. Kustánné Hegyi Füstös Ilona az évkörökhöz kapcsolódó programok világában kalauzolta a hallgatóságot, fenyképekkel gazdagon illusztrált prezentációjában. 

Terepszemle...
Bardócz-Tódor Enikő a kenyérsütés hagyományait felelevenítő foglalkozás tapasztalatait osztotta meg. Szólt a házban és a ház körül végezhető férfi-női munkákat bemutató iskolásoknak szóló élményórákról. Molnár József a személyes történetek feldolgozásán keresztül repítette vissza a résztvevőket az 1920-as Mád kulturálisan sokszínű közösségébe. Ismertette a modern korral kapcsolatos aktivitások menetét is.

Az elméleti és interaktív elmélyülést helyszínbejárás követte. A hatvan hektáros terület egy kicsiny szeletének meglátogatására jutott csak idő, de így is ízelítőt kaptak a jelenlévők a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által nyújtotta élmények gazdagságáról.

Köszönjük a szívélyes fogadtatást, az érdekes előadásokat, az izgalmas interaktív bemutatókat és az átadott tudást, várjuk a Skanzen csapatát a Csodák Palotájába!

(fényképek: Ligeti Dávid)

Megjegyzések