Tóth Zsolt a tudományról: Részecskedetektor házilag

Kialszanak a fények, a teremben mindenki elcsigázva várja a következő pillanatot. A projektor kékes fénye kiemeli a halovány ködfelhőt a ragasztószalagok erdejéből. Az eszköz működik, de a három alkotó nem pihen: folytatják a bemutatót!

A három fiatal kutató, Barthó Bence, Posta Donát és Holpert Attila
A budapesti Toldy Gimnázium három fiatal diákja bő egy hónapja összedugta a fejét és eldöntötték, hogy barkácsolnak valami igazán menőt. Barthó Bence, Posta Donát és Holpert Attila március közepén az iskola zsúfolásig megtelt előadójában mutatták be nem mindennapi “tudományos projektjüket”, az első saját készítésű ködkamrájukat. 

Kísérlet közben
Leegyszerűsítve ez egy olyan doboz, amiben kritikus állapotú, túlhűtött gőz van és minden apró zavar olyan nyomokat hagy benne, mint a repülők az égen. Egy olyan eszköz, amivel akár az apró radioaktív részecskék vágtáját is nyomon lehet követni. A három ifjú elme tanáraik támogatásával kezdett el infókat gyűjteni és tervezni. A Csodák Palotájában megvizsgáltak egy működő ködkamrát, és mellé még pár hasznos tanácsot is kaptak a projekthez. Mire keresztül-kasul bejárták a várost, meglepő módon plexilaptól, szárazjégen át minden szükséges kelléket beszereztek. Így még épp időben sikerült befejezniük az építést. Ezután az utolsó tesztek következtek: felül a meleg vizes lepedő párologtatja az izopropil alkoholt, a kamrában mégis tombolnak a mínuszok, a fenéken elrejtett szárazjégnek köszönhetően. Még egy ThO2-os forrasztópálcát is sikerült beszerezni, amit radioaktív mintának szántak. Ekkor viszont beütött a krach, a bemutató reggelére a doboz fala megrepedt. A három fiatal azonban nem ismert lehetetlent. Ragasztószalag és egy kis lelemény segítségével varázsolták használhatóvá az eszközt az utolsó pillanatban. 

Az érdeklődő diáktársak
Kezdetét vette az előadás, ahol ismertették a részecskedetektorok evolúcióját a felhőket fürkésző álmodozó tudós ötletétől a CERN detektorokig. Megtudhattuk, hogy mi is a radioaktivitás és azt is, hogy mennyire természetes. Gondoltad volna, hogy például a banán is radioaktív? A történeti rész után bemutattak pár káprázatos ködkamra felvételt is. Az előadás végére beizzították a saját ködkamrájukat és a nézők tolakodva hajoltak az eszközhöz, hogy minél jobban lássák a felhőt a dobozban. A bemutató sikerrel zárult, a projekt azonban még nem ért véget. A három elszánt fiatal tovább tökéletesíti a “sufnituning” demonstrációs eszközt, hogy a részecskék minél több ember számára láthatóvá váljanak.

(Az iskola cikke a ködkamrás programról.)

Tóth Zsolt tudománykommunikátor, a Csodák Palotája előadója és demonstrátora. A csopamedia blogon közölt írásai az alábbi linken érhetők el.

Megjegyzések