Indulj velünk a Bevetésre! - Közszolgálati és rendvédelmi témanap a Csopában

A 2019/20-as tanév tizedik, egyben utolsó témanapját a közszolgálatnak és a rendvédelemnek szenteljük. Az előző évek (2018, 2019) hagyományait folytatva, idén is szélesre tárjuk a témahatárokat, s olyan szervezeteket, intézményeket, testületeket és egyesületeket mutatunk be az érdeklődő óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, melyekkel nap mint nap találkozunk, ugyanakkor viszonylag keveset tudunk működésükről, tudományos vonatkozásaikról. A csoportok mellett a szabad helyek függvényében egyéni látogatókat is fogadunk a rendezvényen. Május 12-én, kedden 9-től 13 óráig indul a Bevetés 2020!

A rendezvény díszvendégei: az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Országos Meteorológiai Szolgálat és a szintén 150 éves Tűzoltóság.

A Csopa játékterében bemutatkozó szakmai partnerek:
  •  Országos Meteorológiai Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2020. május 3-án ünnepeli fennállásának 150. évfordulóját; Magyarország egyik legrégebben alapított, jelentős átszervezés nélkül, ma is működő tudományos intézeteként. A nevezetes évfordulót egy teljes emlékévvel ünnepeljük, ezzel is tisztelegve a nagy elődök előtt. Az időjárás, az éghajlat és a levegőkörnyezet témaköreiben sokrétű feladatot látunk el, a napi operatív tevékenységektől kezdve a kutatás-fejlesztésen át az ismeretterjesztésig, szemléletformálásig. A Bevetés nap keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek szerteágazó tevékenységeinkbe: többek között megtudhatják, hogyan készülnek az időjárás-előrejelzések; miért fontosak a hiteles, megbízható meteorológiai mérések; hogyan mérjük a légszennyezettséget.
  • Katasztrófavédelem Központi Múzeuma
Kiállítás a katasztrófavédelem és jogelőd szervezeteinek (tűzoltóság, polgári védelem) történetéről. Vetítés a főváros 2019-es nagy káreseteiről. Játékos tűzmegelőzési tesztek, kézműves aktivitások, sisak és bevetési ruha próba.
  • BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottság 
A tűzmegelőzéssel, tűzvédelemmel kapcsolatos információk átadása, illetve veszélyhelyzetben tanúsítandó magatartások bemutatása. A résztvevők tűzoltó szakfelszerelésekkel ismerkedhetnek, elméleti tudásukat bővíthetik feladatlap kitöltésével, tájékoztató kisfilmeket nézhetnek meg pl. konyhai tüzek oltásáról vagy a szén-monoxid- és füstérzékelők hasznosságáról. A VR-technológia segítségével a látogatók „részesei lehetnek” egy lakástűznek.
  •   Budapesti Polgárőr Szövetség és a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület 
Standunknál bemutatjuk a Budapesti Polgárőr Szövetség és a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület (Óbudai Polgárőrség) működését, feladatait és a szolgálatellátás rendjét. Látogatóink megismerhetik a szolgálatok során alkalmazott öltözetet és eszközöket (polgárőr motorkerékpár, rendszámfelismerő készülék, éjjellátó, defibrillátor, URH és rendőrségi rádiók, járőrfelszerelések). Az érdeklődők a szimulációs szemüvegek viselésével átélhetik az alkohol és a különböző kábítószerek látásra gyakorolt hatását.
  • Kresz Géza Mentőmúzeum 
A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. Látogatóink megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. A standon az elsősegélynyújtás tárgyát érintő „Te is tudsz segíteni” kreatív foglalkozásokkal, kitölthető tesztekkel, kifestőkkel, memóriajátékokkal várjuk az érdeklődőket. A gyerekek megtanulhatják, hogy különböző kisebb baleseti helyzetekben, hogyan tudnak hasznos segítséget nyújtani gyerektársaiknak vagy a felnőtteknek, hogyan kell mentőt értesíteni, illetve milyen fontos tudnivalók vannak ilyen szituációkban. A kicsik eredeti mentőorvosi kisruhában játszhatják el az aktív feladatokat, helyzeteket. 
  • Nagykovácsi Készenléti Szolgálat 
Tűzmegelőzési és selfie pont, tömlőgurítás és ügyességi verseny.
  • Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület 
Az interaktív standon az alábbi témákkal ismerkedhetnek a látogatók:

Viharjelzés Magyarország tavain (Fertő-tó, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) - A BM OKF tulajdonában lévő vihar jelzőrendszer működésével és a viharjelzési fokozatok esetén követendő magatartási szabályokkal kapcsolatos ismeretátadás.

A környezetbarát dunai árú- és személyszállítás - Hajózást népszerűsítő interaktív, több funkciós játékos szoftver és a DunaPromo mobil applikáció bemutatása. 
  •  Rendőrmúzeum 
A Rendőrmúzeum egyik fő célkitűzése, hogy a Magyar Rendőrség múltjáról, történetéről hiteles tájékoztatást nyújtson, továbbá szemléltető jelleggel bemutassa a bűnüldözés eszközeit és módszereit. A Bevetés 2020 – közszolgálati és rendvédelmi nap című rendezvényen a Rendőrmúzeum kis kiállítás bemutatása mellett a fiataloknak szóló interaktív programokkal jelenik meg (pl. alkohol- és drogfogyasztás hatásait szimuláló szemüvegek kipróbálása, tenyérlenyomat-vétel, kézműves foglalkozás keretében hűtőmágnesek készítése). A múzeum a gyűjteményében található érdekes és olykor humoros eszközökből összeállított válogatást egy „múzeumi dizájncenter” keretében mutatja be. 
 
Ismeretterjesztő előadások a Galaxis (A) és Öveges (B) teremben:
 
9:15
9A - Az Országos Meteorológiai Szolgálat története az 1800-as évektől napjainkig (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Galaxis terem (max. 100 fő)
    
9B - Múzeumi Dizájn Center – Öveges terem (max. 70 fő)

Daka Béla (Rendőrmúzeum)

Az előadó a Rendőrmúzeum gyűjteményében őrzött érdekes és olykor humoros eszközökből összeállított válogatást mutat be egy jó hangulatú, a humort sem nélkülöző előadás keretében. Az előadás során a fiatalok egyaránt megismerkedhetnek a bűnelkövetők által használt eszközökkel és a rendőrök néhány felszerelési tárgyával is.
10:15
10A - A mérés és megfigyelés fejlődése (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Galaxis terem (max. 100 fő)

10B - 150 éves a tűzoltóság – Öveges terem (max. 70 fő)

Berki Imre (Katasztrófavédelem Központi Múzeuma)

Történeti áttekintés a kezdetektől a napjainkig.
10C - Az OMSZ informatikai és kommunikációs rendszere (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Richter Gedeon labor (max. 40 fő)

11:15
11A - A mérés és megfigyelés fejlődése (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Galaxis terem (max. 100 fő)

11B - Technikai érdekességek és ritkaságok a 130 éves Mentőpalota történetéből - Debrődi Gábor (Kresz Géza Mentőmúzeum) - Öveges terem (max. 70 fő)

A Markó utcai Mentőpalotát Európa, első e célból épített mentőállomásaként tarjuk számon. Az idén 130 éves épület századokon átívelve, néma tanúként őrzi a múlt eseményeit és áll mai napig a Mentők szolgálatában.
11C - Csopa Iránytű – pályaorientációs élményműhely - Richter Gedeon labor (max. 40 fő)
Vendégünk: Kovács Gyula kriminalista – Házigazda: Egyed László

Kovács Gyula nyugalmazott rendőr alezredes, az Obsitos Detektívek Lapja főszerkesztője, a nemrégiben megjelent „A bűnügyi nyomozás kézikönyve – Magyarország első kriminalisztikai szakkönyve” című kiadvány publikálója. A szerző a könyvet Endrődy Géza 1897-ben Losoncon, majd 1898-ban Budapesten azonos címmel megjelent munkája nyomán, az eredeti szöveg megtartása mellett írta és szerkesztette egybe.

12:15
12A - A levegőkörnyezet elemzés (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Galaxis terem (max. 100 fő)

12B - Éghajlati tevékenység – Statisztikus klimatológia, Klímamodellezés (Országos Meteorológiai Szolgálat) - Öveges terem (max. 70 fő)


Egy-egy csoport több előadáson is részt vehet, kérjük az előadás kódját adják meg a regisztráció során.

Csoportos látogatás:

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:

  • Oktatási intézmény neve: 
  • Oktatási intézmény címe: 
  • Kapcsolattartó: 
  • Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon): 
  • A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken): 
  • Létszám (diák + pedagógus):
  • Osztály/Csoport évfolyama: 
  • Várható érkezés ideje: 
  • Választott ismeretterjesztő előadás kódja (pl. 9A; egy csoport több előadáson is részt vehet): 
Egyéni látogatók:

Az egyéni látogatók napijeggyel vagy Csopa havibérlettel vehetnek részt a programon. Az előadásokra érdemes előre jelentkezni a tok@csopa.hu címen.

Tanuljunk együtt szakmai partnereinktől a Csodák Palotájában!

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)