Környezetvédelem a fizikusok eszköztárával - Kugler Szilvia előadása a Wigner Cafe novemberi rendezvényén

Kugler Szilvia a Csopában
Szerdán délután tizedik alkalommal láttuk vendégül a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársait a Csodák Palotájában. Kugler Szilviát (Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet, Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztály, Lézeralkalmazások és Optikai Méréstechnika Kutatócsoport) bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte a pálya- és témaválasztásáról.

A gyakorlati példákkal gazdagon illusztrált prezentációból megtudtuk, ahhoz, hogy a légkör állapotáról, a légszennyezettség mértékéről pontosabb képet kapjunk, különböző módszerek állnak rendelkezésünkre. 


Optikai jelenségeket ismertünk meg, melyeket felhasználva mérőműszerek építhetők. Foglalkoztunk a különböző típusú légszennyezőkkel (pl. aeroszolok), ezek hatásaival. Szó esett a légszennyezettség aktuális mértékéről is. A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:




Zárásként a közönség soraiból érkező kérdések kerültek megválaszolásra. Horváth Zoltán, a következő alkalom előadója röviden vázolta, miért érdemes két hét múlva velünk tartani. A rendezvényen köszönthettük Werovszky Veronikát, a sorozatot megálmodó tudománykommunikátort is.

Köszönet Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkárnak (Wigner FK) a szervezésért. Folytatás  december 11-én. A Wigner Cafe sorozat korábbi rendezvényeiről itt írtunk a Csopamedia blogon.
(fényképek: Szalmás Bálint)