Wigner Cafe októberben is! - Kozmológia: a világ keletkezése (ősrobbanás és teremtés)

Októberben folytatódik a Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen szervezett sorozatunk a Wigner Cafe, melynek keretében az intézmény munkatársaitól tanulunk a fizika egy-egy témaköréről. 

Vendégünk: Horváth Dezső (kutató professzor emeritus, Standard modell és új fizika keresése kutatócsoport)

Az ismeretterjesztő előadás címe: Kozmológia: a világ keletkezése - ősrobbanás és teremtés
A kozmológia napjaink egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága, számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán. Bizonyos következtetései, mint a világegyetem gyorsulótágulása, a sötét anyag és sötét energia túlsúlya a világegyetemben, vagy a tér és idő keletkezése az ősrobbanáskor, még a fizikus gondolkodását is megrázzák. Előadásomban áttekintem a modern kozmológia kialakulását, az ősrobbanás elméletét és kísérleti bizonyítékait, valamint a megoldott és megoldatlan kérdések, problémák jelenlegi állását, érintve a gravitációs hullámok 2016-os felfedezését is. Beszélek különböző vallási irányzatok viszonyáról az ősrobbanáshoz, mint teremtéshez, és végül összehasonlítom a kérdés fizikai és filozófiai vizsgálati módszereit.

A rendezvényen a kedvezményes, 16 órától a helyszínen váltható Csopa délutáni belépővel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel  lehet részt venni. Októberi akciónk keretében a Csopa Pedagógus Klub tagjai ingyenesen hallgathatják meg az előadást. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen. 

Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!