Szombathely élen jár a cirkuszpedagógiában

Sinkó Andrea tanárnő a porondon
Mindig örömmel számolunk be szombathelyi szakmai partnerünk sikereiről, az alábbi cikket Sinkó Andrea tanárnőtől kaptuk:

Április 27-én ismételten rendhagyó cirkuszi foglalkozáson vehettek részt az érdeklődő diákok és kísérő tanáraik. Az órát most a Richter Flórián Cirkusz porondján tartották a Kanizsai Dorottya Gimnázium (KDG) tanárai.
 Az utazó cirkuszok minden évadban új műsorral jelentkeznek, így természetesen új jelenségekre, új törvényszerűségekre hívhatják fel a diákok figyelmét. Ezen a tavaszi órán azt is megmutatták a pedagógusok, hogy hogyan tudnak az artista gyerekek természettudományt, irodalmat és akár pszichológiát tanulni a gyakorlások és az előadások során.

Egy kis kémia Kovacsics tanárnővel...

Négy produkcióból láthattak részletet az órán részt vevők, ezek a következőek voltak: a bohóc kötéltánca rugalmas kötélen, kerékpározás a kupolában, egzotikus állat- show és lovas akrobatika.
A diákok is aktív résztvevői voltak a programnak...
Az első produkcióval a rugalmas és helyzeti energiák nagyságáról és egymásba alakulásáról volt szó, no meg természetesen a kötéltáncos egyensúlyozásáról; az artista és egy diák kipróbálta, hogy hogyan lehet egy részegszemüveget felvéve egyenesen menni... Ki tud elengedett kézzel kerékpározni? És ki tud elengedett kézzel kanyarodni? Vajon, aki tud, kanyarodás közben tudatosan döntötte meg a kerékpárt eddig vagy ösztönösen tette? És ezután? Aki nem szeret futni, eléri, hogy előbb - utóbb a belső körbe kerüljön testnevelés órán ... Vajon a zebrák közül is a "leglustábbat" rakják belülre?

Az egzotikus állatok bemutatása után Sinkó Andrea tanárnő ismertetett egy magyar Ig-Nobel-díjas tanulmányt, amelyben az ELTE kutatói azt ajánlják a lóidomároknak, hogy inkább világos színű lovakkal vagy zebrákkal (!) foglalkozzanak, mert ezekre kevesebb bögöly száll…

Irodalom Merklin Ferenc tolmácsolásában...
Mindenki tanulta, hogy miért tud felugrani függőlegesen a műlovarnő a vágtázó ló hátán anélkül, hogy kiszaladna alóla a ló... Talán még Newton I. törvényét is hozzá tudja társítani a jelenséghez... De aki most látta a ló hátán felugrani a Richter Angelinát és Richter Kevint, nemcsak a könyvekből ismerheti a tehetetlenség törvényét, hanem saját szemeivel láthatta is a megvalósulását!


Fizika a manézsban...
Magyarországon két Aranybohóc-díjat jegyeznek az artisták: a Richter fivérek nyerték 10 év különbséggel ezeket Monte Carlóban. A szombathelyi közönség olyan szerencsés volt, hogy egyszerre élőben láthatott egy Ezüst- és egy Aranybohóc – díjat! Sőt egy új kémiai "jelenséggel" is megismerkedhettek a diákok: Kovacsics Bernadett tanárnő elmesélte, hogy hogyan választhatja el alkalom adtán az aranyat az ezüsttől a magnézium… A cirkusz igazgatója, Richter Flórián volt ez alkalommal a tanárnő segédje: magnézium szalagot égetett – a vakító, akár egy produkciót is megzavaró fehér fényét használták egykoron a fényképezőgépek vakujában -, a keletkezett port, a magnéziát pedig artisták is használják az izzadság okozta csúszás megakadályozására.

Merklin Ferenc tanár úr tolmácsolásában rímhányó Romhányi József Bűnbánó elefánt című versét hallhatták a nézők, majd csakhamar kiderült, melyik tanárnak mi jut eszébe a versről:

az irodalmár a bűn és bűnhődés témáját véli felfedezni;
a biológus az elefánt kültakaróját emlegeti,
a fizika szakos pedig a nyomást számolja…

A plafonjáró bohóc számát most a porondon csak modellezték, de aki elment a cirkusz előadását megnézni, láthatta, hogyan mutatja a bohóc teste a függőleges irányt, vagy hogyan tud inni fejjel lefelé is a nyelőcső perisztaltikus mozgásának köszönhetően…

A pedagógusok a cirkuszi óra után számba vették, hogy még mennyi mindenről lehetett volna beszélni, de több téma nem fért bele most ebbe a 90 percbe…