CT - Csopa Tudás: A kreatív emberek másképpen látják világot?!


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt napok tudományos híreiből.

A kreatív emberek másképpen látják világot, mint a kevésbé kreatívak – szoktuk mondani. A Harvard Egyetemen végzett kutatás most azt is kiderítette, hogy miért.

Ismert az úgynevezett tégla-teszt, amellyel a kreativitást szokták tesztelni. A kérdés: mire lehet használni egy téglát? Van aki erre felsorolja, hogy abból házat lehet építeni, meg kerítést, meg istállót, de van, aki szerint szöget lehet beverni vele, levélnehezéknek lehet használni – ez utóbbiak a kreatív emberek. A harvardi kutatók azt találták, hogy az utóbbiaknál az agyban olyan speciális együttműködések mutathatók ki, amelyek a kevésbé kreatív módon válaszolóknál nem észlelhetők. Ennek alapján utána más kísérleti személyeknél már előre meg tudták mondani, hogy hogyan fog válaszolni a tesztkérdésre.

Vagyis a kreatív emberek agya másképpen huzalozott. Ennek lényege, hogy olyan agyterületek is együttműködnek, szimultán dolgoznak náluk, amelyek ezt átalában nem teszik. Itt három agyterület játszik kulcsszerepet. Az egyik a memóriával, a képzelettel és a spontán gondolkozással kapcsolatos, a másik a felvetődő gondolatokat vizsgálja és válogatja, a harmadik pedig azt figyeli, hogy melyek ezek közül a hasznosak, ezekre koncentrál, a haszontalanokat pedig elveti. A kutatók szerint eredményeik eloszlathatják a kreativitással kapcsolatos korábbi jobb-félteke bal-félteke mítoszt: a kreativitást az egész agy működése eredményezi.